Leeuw van Vlaanderen,De (1985)

Regie

Hugo Claus

Scenario

Hugo Claus naar de gelijknamige roman van Hendrik Conscience uit 1838.

Release

14-03-1985

Studio

Kunst en Kino (BelgiŽ); Strengholt (Nederland) (1985)

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Vlaanderen, 1302. De Vlaamse lakenwevers komen in verzet tegen de Franse koning Philips de Schone. Als aan hun redelijke eisen niet wordt tegemoetgekomen, komen ook de andere Vlamingen in opstand. De Fransen reageren met harde repressie. De Vlamingen moeten nog meer belasting betalen, bij strooptochten worden hele oogsten vernield en Vlaamse vrouwen worden verkracht en vermoord. De opstand der Vlamingen wordt geleid door drie mannen: Robrecht van Bethune en Pieter de Coninck, allebei edelen, en Jan Breydel, een man uit het volk die extra verbitterd is, nadat zijn moeder en zuster op een brute wijze om het leven zijn gebracht. De strijd wordt uitgevochten bij Kortrijk, een veldslag die de geschiedenis in zal gaan als de Guldensporenslag. Hier vechten de Vlamingen met hooivorken en houwelen voor hun vrijheid tegen het goedbewapende Franse leger. De Fransen zijn aanvankelijk verrast door de felheid waarmee de Vlamingen vechten, maar weten ze later in de hoek te drijven. Nadat een gouden ridder op het slagveld is verschenen, krijgen de Vlamingen echter weer moed en verslaan ze de Fransen die op de vlucht slaan, hun gulden sporen op het slagveld achterlatend.

Cast

Frank Aendenboom, Theu Boermans, Jan Decleir, Julien Schoenaerts, Josine van Dalsum, Hans Boskamp, Chris Boni, Jules Croiset, Jo De Meyere, Hans de Munter, Ilma de Witte, Herbert Flack, Adriaan van Dis, Maxim Hamel, Ischa Meijer. Verteller: Hugo van den Berghe

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse co-produktie. Budget 4,4 miljoen gulden. De BRT en KRO (co-producenten) zonden de film in twee delen uit op tv. De bioscoopversie was eigenlijk te kort en onsamenhangend. Hugo Claus heeft zich later gedistantieerd van zijn derde filmavontuur. In BelgiŽ ging de film in februari 1984 in premiŤre, in Nederland was de film voor het eerst te zien tijdens de Nederlandse filmdagen.

Facts

Alle Franse schurkenrollen worden gespeeld door Nederlandse acteurs, omdat volgens Claus voor de Vlaming het Nederlands de taal is van de onderdrukker.

Filmuziek

Ruud Bos

Camera

Walther vanden Ende

Montage

Ludo Troch

Kostuums

Anne Verhoeven

Geluid

Andrť Patrouille, Joos Suetens

Kleur

Kleur

Art director

Trees Colruyt