Zaak van leven of dood, Een (1983)

Alternatieve titel: Silent fear

Regie

George Schouten

Scenario

George Schouten

Release

14-04-1983

Duur

93
Filminformatie

Verhaal

Marktonderzoeker Hans keert terug uit het buitenland, waar hij als het ware heen is gevlucht toen het met zijn vrouw Eva in de fout ging. Eva is nu dood. Zij zou van een flat zijn gesprongen. Hans vermoedt dat zij een duw heeft gekregen en wel van zijn voormalige collega Jack, met wie zij een verhouding had. Hans meldt zich op een congres van marktonderzoekers waar ook Jack aanwezig is. In flash-backs zien we hoe Hans viel op de typiste Eva, met haar trouwde, en werd geconfronteerd met het feit dat ze, nadat ze is opgehouden met werken, gaat lijden aan ruimtevrees en aan de drank raakt. Eva denkt steun te vinden bij Jack die ook aan een fobie lijdt. Ze trekt in bij Jack en er ontstaat een meester-slavin verhouding die therapeutisch heet te zijn. Wanneer Jack nog een vrouw in huis haalt, wordt het problematisch voor Eva. Bovendien blijkt Jacks therapie averechts te werken: haar fobie verergert. Wanneer zij bij Hans wil terugkeren is deze aan het einde van zijn latijn en ontvlucht haar. Gedurende dat congres probeert Hans Jack een bekentenis te ontlokken door hem in mogelijk fobische situaties te laveren. Omdat hij niet weet waar Jacks zwakke punt ligt, probeert hij hoogtevrees, pleinvrees, tunnelvrees en brugvrees. Echter Jack geeft geen krimp. En hij blijkt het ook niet te hebben gedaan, want Eva is echt zelf gesprongen. Hans gaat nu aan hyperventilatie lijden.

Cast

Peter Faber (Hans Jansonius), Carla Hardy (Eva Jansonius), Derek de Lint (Jack de Graaf), Gerard Cox (Lucas van der Vlugt), Judy Doorman (Cecil Swart/Daniëlle), Henriëtte Tol (psychiater), Lex Schoorel (therapeut), Robert Sobels (Ramakers), Dick Beer (stunts)

Ontstaan

DE LIFT en EEN ZAAK VAN LEVEN OF DOOD zijn beide met één crew, met één week pauze tussendoor, in elf weken vastgelegd. EEN ZAAK VAN LEVEN OF DOOD was als eerste aan de beurt. Opnamen op o.a. de net nieuwe 'Nieuwe Willemsbrug' in Rotterdam. Negatieve teneur in vrijwel alle kritieken; de film werd wel geprezen om de visuele aspecten en de sfeer.

Filmuziek

Hero Wouters, Bert ter Laak

Kleur

Kleur