Flesh+Blood (1985)

Regie

Paul Verhoeven

Scenario

Gerard Soeteman, Paul Verhoeven

Release

12-09-1985

Studio

Riverside Pictures; Impala voor Orion (1985)

Duur

126
Filminformatie

Verhaal

Film begint met de verovering van een stad, waarbij de huurling Martin het leven van zijn kapitein redt. Stadsvorst Arnolfini, in wiens opdracht de stad wordt ingenomen, verbreekt echter zijn belofte aan de huurlingen om na de inname de stad te mogen plunderen en dwingt zo de kapitein zijn manschappen te verraden. Martin plaatst zich aan het hoofd van de verraden huurlingen en met een gevonden beeld van Sint-Maarten als richtingwijzer (letterlijk) beginnen ze door het land te zwerven. Op een van hun tochten krijgen ze onverwacht de gelegenheid om wraak te nemen: ze ontmoeten een gezelschap edellieden, onder wie zich Agnes bevindt, het meisje dat de vrouw moet worden van Arnolfini's zoon Steven. Het gezelschap wordt overvallen en Agnes wordt het bezit van leider Martin. Arnolfini en Agnes' stadsgenoten pikken dat natuurlijk niet en zetten vanaf dat moment alles op alles om het meisje terug te krijgen. Agnes weigert zelf tot het laatste moment een keus te maken tussen de beide mannen. Uiteindelijk zal ze kiezen voor de winnaar.

Cast

Rutger Hauer (Martin), Jennifer Jason Leigh (Agnes), Tom Burlinson (Steven), Jack Thompson (Hawkwood), Fernando Hillbeck (Arnolfini), Susan Tyrrell (Celine), Ronald Lacey (kardinaal), Brion James (Karsthans), John Dennis Johnston (Summer), Simon Andreu (Miel), Bruno Kirby (Orbec), Kitty Courbois (Anna), Marina Saura (Polly), Hans Veerman (Vader George, arts), Jake Wood (kleine John), Hector Alterio (Niccolo), Blanca Marsillach (Clara), Nancy Cartwright (Kathleen), Jorge Bosso (Sterz), Mario de Barros (Herman), Ida Bons (roly Poly), Jaime Segura (lord of the castle), Bettina Brenner (lady of the castle), Siobhan Hayes (child of the castle), Susan Beresford (sturdy woman), Monica Luccetti

Ontstaan

: Amerikaans-Nederlands-Spaanse co-produktie. Het idee voor de film werd al in 1969 geboren. Na het succes van de televisieserie 'Floris' vatte het trio Verhoeven-Versluys-Soeteman het plan op om een soort Floris voor volwassenen te maken: 'Huurlingen', een verhaal dat in de zestiende eeuw speelde. Tot het moment dat Paul Verhoeven -vooral met SOLDAAT VAN ORANJE in het begin van de jaren tachtig- bekendheid in Amerika begon te krijgen moesten de plannen de ijskast in, door het geraamde produktiebudget van drie miljoen gulden. Uiteindelijk werd de film gemaakt voor zeveneneenhalf miljoen dollar.

Prijzen

Gouden Kalf beste film en beste regie.

Filmuziek

Basil Poledouris

Camera

Jan de Bont

Montage

Ine Schenkkan

Kostuums

Yvonne Blake

Geluid

Tom Tholen, Ad Roest,,Eric Tomlinson (muziek)

Stunts

Juan Majan

Special effects

Joe Di Gaetano

Kleur

Kleur

Art director

Felix Murcia