Oplossing?, De (1984)

Regie

Sander Francken

Scenario

Gert Fokkens, Sander Francken

Release

27-09-1984

Duur

65
Filminformatie

Verhaal

Vijf jongelui trachten met moeite een garagebedrijf gaande te houden, waarop de leider van een neofascistische groepering zijn oog heeft laten vallen. Deze ir. Polman wenst er een sportschool te beginnen waar leden van zijn Nederlandse Midden Partij een 'stormtroeptraining' kunnen krijgen. Ben, de zoon van de in het ziekenhuis liggende garagehouder, is zeer ontvankelijk voor de gladde praatjes van Polman, te meer daar deze hem alle mogelijke financiële steun in het vooruitzicht stelt. Binnen de kortste keren heeft hij alle slogans van Polmans knokploeg tot de zijne gemaakt en ligt het 'Ausländer Raus' hem in de mond bestorven. Diane, zijn oudste zuster, denkt er iets langer over na maar bezwijkt onder de last van de onbetaalde rekeningen. Ze conformeert zich tenslotte om opportunistische redenen ook aan de rassenhaat van Polman en de zijnen. Haar vriend Sjoerd, een gemankeerd voetballer, laat zich willoos mee sleuren en fungeert als trekpleister van deze nieuwe opleiding van provocateurs. Inmiddels hebben de automonteuse Irene en de jongere zuster Linda zich al afgewend van het fanate gezelschap en komt de Turkse buurvrouw maar niet meer op visite. Wanneer aan het eind van de film Polman de tot sportschool omgebouwde garage komt overnemen, staan tientallen kinderen geïnteresseerd toe te kijken.

Cast

Henny Kaan (Diane), Tim Meeuws (Sjoerd), Rob Bakker (Ben), Froukje van Houten (Linda), Ellie van Dooren (Irene), Wigbolt Kruyver (ing. Polman), Peter Bolhuis (Bert), Bert Jacobs (Henk), Esma Loevendie (Turkse vrouw), Burçu Sikâr (Burçu), Roeli Walraven

Ontstaan

Gemaakt in opdracht van de Stichting Werk in Uitvoering en de Anne Frank Stichting. De film was eerst bestemd voor roulement langs scholen en vormingsinstituten. Pas maanden later werd de film vrij gegeven voor distributie in filmhuizen. Eervolle vermelding bij de Nederlandse Filmdagen 1983 (eigenlijk: nominaties voor beste film en scenario). In 1983 werd bij de Nederlandse Filmdagen voor het eerst gewerkt met een nominatie-systeem en meteen waren de rapen gaar. Genomineerd werden DE VLASCHAARD, CASTA DIVA en DE OPLOSSING?. Het establishement reageerde furieus; DE VLASCHAARD was immers een Belgische film, CASTA DIVA-regisseur Eric de Kuyper was ook al een Belg en DE OPLOSSING? was geen echte bioscoopfilm, maar door de opdrachtgever -de Anne Frank Stichting- uitsluitend bestemd voor vertoning in samenhang met lessen en cursussen. Er werd door het festivalbestuur een ad hoc commissie ingesteld, onder voorzitterschap van Ellen Waller, die DE OPLOSSING? zijn nominatie deed verliezen en de documentaire HANS, HET LEVEN VOOR DE DOOD deed winnen.

Prijzen

Eervolle vermelding bij de Nederlandse Filmdagen 1983 (eigenlijk: nominaties voor beste film en scenario).

Filmuziek

Werk in Uitvoering

Kleur

Kleur