Dream, De (1985)

Alternatieve titel: droom,De/dream,The

Regie

Pieter Verhoeff

Scenario

Dirk Ayelt Kooiman, Pieter Verhoeff op basis van het boek 'De zaak Hogerhuis, eene gerechtelijke dwaling' van Hans Sleurink en Johan Frieswijk.

Release

03-08-1985

Studio

Roeland Kerbosch Filmproduktie

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Gebaseerd op de geruchtmakende rechtzaak waarbij de drie broers Hogerhuis door de rechtbank van Leeuwarden veroordeeld werden tot celstraffen van zes, elf en twaalf jaar wegens inbraak en poging tot doodslag. Tot het einde toe hielden ze hun onschuld vol tegenover een rechterlijke macht die, ondanks een ontoereikende bewijsvoering, de zware strafmaat handhaafde als een middel om het opstandige volk te intimideren en de socialistische beweging in diskrediet te brengen. Hoofdpersoon van de film werd de oudste en zwaarst gestrafte broer Wiebren Hogerhuis, een steile en koppige Fries. Hij heeft een verhouding met de huishoudster van een overvallen boer, deelt met haar de bedstee maar blijft haar huwelijksvoorstellen afwijzen. De versmade Ymkje ziet haar droom in duigen vallen en wreekt zich door hem tegenover de politie aan te wijzen als een der inbrekers. Aanvankelijk vol vertrouwen, vervolgens met ongeloof en tenslotte verbitterd ziet Wiebren hoe het noodlot zich aan hem en zijn broers voltrekt. Te trots om zelf de namen van de echte daders te noemen -leden van de socialistische beweging- moet hij aanzien hoe solidariteitsgevoelens anderen beletten om dat de doen. De kracht van de beweging is tegelijkertijd haar zwakte: individuele belangen worden opgeofferd aan de gemeenschappelijke zaak. Ymkjes droom en de 'rode' droom resulteren in een nachtmerrie voor de Hogerhuis broers. De drie Hogerhuizen krijgen 6, 11 en 12 jaar. Wiebren verlaat als laatste de gevangenis, met opgeheven hoofd.

Cast

Peter Tuinman (Wiebren Hogerhuis), Huub Stapel (inspecteur van politie), Joke Tjalsma (Ymkje Jansma), Freark Smink (Pieter Jelsma), Hans Veerman (commissaris van politie), Adrian Brine (officier van justitie), Jan Arendsz (Allard Dijkstra), Rense Westra (Paulus van Dijk), Fije Spoelstra (Sybold Alberda), Geert Lageveen (Marten Hogerhuis), Fokke de Vries (Keimpe Hogerhuis), Wieger Dam (Hendrikje Hogerhuis), Catrien Wolthuyzen (moeder Hogerhuis)

Ontstaan

DE DREAM trok aanvankelijk weinig bezoekers, maar maakte een opmerkelijk drukbezochte eindsprint, wellicht mede dankzij enige wervende teksten uit de mond van Sonja Barend in haar televisieshow. Goed ontvangen. Eerste grotendeels Fries gesproken, buiten het eigen taalgebied verspreide speelfilm.

Prijzen

Gouden Kalf voor Peter Tuinman en Edgar Burcksen (montage).

Filmuziek

Cees Bijlstra

Camera

Paul van den Bos

Montage

Edgar Burcksen

Kostuums

Jany Hubar

Geluid

Paul Veld, Maurits Guépin, Ad Roest

Special effects

Rob Blomkwist

Kleur

Kleur

Art director

Hendrik Jan Visser