Mannetjesmaker, De (1983)

Regie

Hans Hylkema

Scenario

Hans Hylkema, Ton Vorstenbosch

Release

17-10-1983

Duur

110
Filminformatie

Verhaal

Vanaf het moment dat Ben Mertens door de KVP-politicus Herbert van de Wall binnen de katholieke burelen wordt geďntroduceerd, treedt hij op als public relations man voor de partij en haar grootheden. Hij raakt overwerkt, waarna een morfinebehandeling zijn verslaving inleidt. Hoe meer hij wordt misbruikt door politici en zakenmensen, des te dieper groeit zijn grootheidswaanzin, tot hij tenslotte als een wrak in 1969 wordt opgenomen in de Ursulakliniek, waar hij sterft aan een overdosis morfine. Pogingen om de geneesheer aan te klagen die hem lange tijd aan morfine heeft geholpen stranden in de doofpot. Muziek: Tristan Keuris, muziek (coördinatie): Sieuwert Verster.

Cast

Gerard Thoolen (Ben Mertens=Ben Korsten), Celia Nufaar (Mieke Mertens=mevrouw M. Korsten-Kuipers), Carol van Herwijnen (Hendrik Ouderkerk=dr. K. Haex), Johan Ooms (Jan van Egeraat), Niek Pancras (John), Henk van Ulsen (Herbert van de Wall=Norbert Schmelzer), Marjon Brandsma (Joke van de Wall=mevrouw Schmelzer), Petra Laseur (Meta Ouderkerk), Hans Veerman (Roelof Hille=Reinder Zwolsman), Egbert van Paridon (Gerard Kamphuis=Gerard Veldkamp), Diana Dobbelman (Hanna Cuypers=Marga Klompé), Jaap van de Merwe (Simon Müller=Sidney van de Bergh), Kitty Courbois (Olga Müller=mevrouw van de Bergh), Kees Coolen (Fons Maas=Jo Cals), Hans Man in 't Veld (Cees de Boer=Piet de Jong), Siem Vroom (Dr. Posthuma=prof.dr. C. van der Kroef), Allard van der Scheer (Mr. Hans de Jager=mr. P. Aalberse), Jérôme Reehuis (Grafredenaar=Harm van Riel), Hugo Koolschijn (Luuk van Duin=Emile van Konijnenburg), Cor van Rijn (ambtenaar), Lieneke Leroux (Jeanette), Erik van 't Wout (Wouter), Michiel Hennus (officier van Justitie), Joop van der Donk (rechercheur), Laura Hylkema (Jacqueline van de Wall), Debbi Sou (danseres), Combo Paul Diekmann (band), Lies Kleine (zangeres)

Ontstaan

Hoofdpersoon is public relations-adviseur Ben Mertens, die werd gemodelleerd naar Ben Korsten, in de jaren zestig de pr-man achter enkele invloedrijke KVP-politici. In de Volkskrant van 17 november 1983 is een overzicht te vinden van wie voor wie staat in deze film. Die gegevens zijn in de bovenstaande rolverdeling overgenomen. Eerste Nederlandse speelfilm waarin recente politieke gebeurtenissen niet worden overwoekerd door het drama, maar juist de kern van de film vormen. Marga Klompé was des duivels, omdat in de film werd gesuggereerd dat zij behoorde tot de politici op wie mannetjesmaker Korsten invloed uitoefende. Zij was immers zelf al druk doende met haar imago, daar had ze Korsten niet voor nodig.

Filmuziek

Tristan Keuris

Kleur

Kleur