Lift, De (1983)

Alternatieve titel: Ascenseur, L', elevator, The, Fahrstuhl des Grauens, lift, The

Regie

Dick Maas

Scenario

Dick Maas

Release

11-05-1983

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Vier mensen raken beklemd in de lift van een groot kantoorgebouw en stikken bijna doordat de airconditioning uitvalt. Liftmonteur Felix Adelaar kan echter geen storing ontdekken. Kort daarna valt een blinde man in de liftschacht te pletter en wordt een nachtwaker door de lift onthoofd. De politie denkt in beide gevallen aan een ongeluk. Terwijl Felix de lift opnieuw controleert, verschijnt Mieke de Beer, verslaggeefster van de Nieuwe Revu, die een spannend verhaaltje ruikt. Meerdere ongelukken gebeuren en Felix raakt geobsedeerd door de gedachte dat er met de lift is geknoeid, temeer daar de leverancier van de electronica voor de lift-installatie, de multinational 'Rising sun', zich plotseling zeer terughoudend opstelt. Felix' obsessie leidt tot een gedwongen ziekteverlof, terwijl zijn -strikt zakelijke- omgang met Mieke hoog oplopende huwelijksspanningen teweegbrengt. Samen met Mieke bezoekt hij een natuurkundige, die een angstwekkend verslag doet over Japanse experimenten met organische micro-chips, welke een eigen leven begonnen te leiden. Felix' nieuwsgierigheid is geprikkeld. 's Nachts breekt hij in bij het kantoorgebouw en ontdekt in de liftschacht het schijnbaar organische hart van de lift. Zijn poging het te vernietigen kost hem bijna het leven, maar hij wordt op het nippertje gered door Mieke, die eveneens haar nieuwsgierigheid niet kon bedwingen. Dan verschijnt ook de directeur van 'Rising sun', die de gewonde lift met pistoolschoten afmaakt, maar daarbij zelf het laatste slachtoffer wordt.

Cast

Huub Stapel (Felix Adelaar), Willeke van Ammelrooy (Mieke de Beer), Josine van Dalsum (Saskia Adelaar), Piet Römer (Ravestein), Hans Veerman (Kroon), Ab Abspoel (chef onderhoud), Manfred de Graaf (makelaar), Serge Henri Valcke (Kraayvanger, psychiater), Siem Vroom (inspecteur Bolhuis), Aat Ceelen (rechercheur Smit), Gerard Thoolen (nachtwaker 1), Kees Prins (nachtwaker 2), Michiel Kerbosch (schoonmaker), Carola Gijsbers van Wijk (maîtresse), Pieter Lutz (man in lift), Isabelle Brok (meisje bij lift), Huib Broos (man in lift), Hans Dagelet (Spiekerman), Jan Anne Drenth (nachtportier), Arnica Elsendoorn (schoonzuster), Paul Gieske (huismeester), Ger van Groningen (ober), Johan Hobo (ober), Guus Hoes (zwager), Sydney Kuyer (zoontje), Matthias Maat (ober), Peer Mascini (professor), Luk van Mello (baas), Onno Molenkamp (blinde man), Ad Noyons (Breuker), Emma Onrust (dochtertje), Theo Pont (verpleger), Dick Scheffer (gerant), Agnes Schuch (werkster), Liz Snoyink (vrouw in lift), Wiske Sterringa (vrouw in lift), Coby Timp (receptioniste), Cor Witschge (dagportier)

Ontstaan

De opbouw/structuur van de film is afgekeken van JAWS van Steven Spielberg. Matthijs van Heijningen verzette zich tegen Huub Stapel voor de hoofdrol, liever had hij Golden earring zanger Barry Hay. Huub Stapel kreeg voor zijn rol de Vergulde Klaver als filmacteur van het jaar 1983. DE LIFT en EEN ZAAK VAN LEVEN OF DOOD zijn beide met één crew, met één week pauze tussendoor, in elf weken vastgelegd. EEN ZAAK VAN LEVEN OF DOOD was als eerste aan de beurt. Producent Matthijs van Heyningen wist de wereldrechten (buiten de Benelux) te verkopen aan Warner Brothers.

De film is gemaakt in 32 draaidagen met een budget van 750.000 gulden.

Regieprijs tijdens de Nederlandse Filmdagen.

Nummer 5 over 1983. 648.720 bezoekers.

Film is vooral entertainment: 'Boodschappen doe je bij Albert Heijn', aldus Dick Maas.

Facts

Begin 1997 bekenden twee inwoners van Enschede ten minste vijftien liften in verschillende flats te hebben gesaboteerd. Zij lieten zich inspireren door DE LIFT tot ze bij één van hun sabotagepogingen zelf vast kwamen te zitten.

Alle scènes in DE LIFT die zich afspelen in de hal voor de liftdeuren zijn gedraaid op één verdieping van Kronenstede in Amstelveen, steeds met aanpassing van wanden en dergelijke.

Prijzen

Grand Prix Avoriaz 1984.

Filmuziek

Dick Maas

Kleur

Kleur