Boekverfilming, De (1999)

Alternatieve titel: Based on a Novel

Regie

Eddy Terstall

Scenario

Eddy Terstall

Release

31-01-1999

Studio

DKP Amsterdam

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Auditiekomedie over drie meisjes die solliciteren naar een rol in een boekverfilming. Het boek dat verfilmd wordt heeft als titel 'Op kousenvoeten' en is geschreven door Iris de Koning, een verwarde schrijfster uit Ruigoord. In het boek blikt zij op een beetje feministische wijze terug op twintig jaar van haar leven. Niemand vindt er wat aan, maar toch komt het hele publiciteitscircus op gang. De veelbelovende regisseur Lars is op zoek naar een actrice om de hoofdrol te spelen in zijn verfilming. Hij selecteert drie jonge meiden voor de casting: Julia, Sofie en Noor. Het 'in de running' zijn beïnvloedt de levens van deze vrouwen behoorlijk. Julia heeft net een nieuwe scharrel. Haar vlam 'Mo' blijkt een Marokkaan te zijn. Ze onderwerpt hem aan een integratietest. Sofie zit op de kleinkunstacademie en heeft met huisgenoot André de afspraak dat ze een open relatie onderhouden. Noor laat op het moment dat ze hoort in de race te zijn, net een nieuw slot installeren. Ze wordt namelijk bedreigd door een stalker. Regisseur Lars is een opportunist. Het speelt een kat en muis-spel met de dames. De dames proberen alle drie in de film te geraken. List en bedrog vieren hoogtij. Lars en zijn film fungeren als katalysator voor het handelen van de actrices.

Cast

Dirk Zeelenberg (Lars Schumann), Nadja Hüpscher (Noor), Alette Dirkse (Julia), Najib Amhali (Mo), Femke Lakerveld (Sofie), Ivor Kortenbach (André), Diewertje Blok, Lucretia van der Vloot, Femke de Brouwer, Matthijs van Heijningen, Robert Jan Westdijk, Mike van Diem, Eddy Terstall, Job Gosschalk (casting director), Petra Grimberg, Juliet Brouwer (figuranten)

Ontstaan

De film is opgenomen in twee weken tijdens de subsidiestilte van RENT A FRIEND. DE BOEKVERFILMING is het commentaar van Eddy Terstall op het feit dat speelfilms te lang alleen maar verfilmingen van boeken zijn geweest: 'Een boek is veilig, het heeft zich als verhaal bewezen. Ik heb er geen zin in om een boek van iemand anders te verfilmen. Dan word je een soort griffier, je schrijft andermans dingen op celluloid en als je het goed doet, ben je hooguit een kalligraaf'.

Op dinsdag 29 september 1998 als videokopie vertoond op het Nederlands Film Festival.

Facts

Regisseurs Robert-Jan Westdijk, Mike van Diem en Eddy Terstall zijn als cameo te zien. De kat heet Kruimeltje van Vliet, het was de kat van Eddy's tante. De kat overleed in 2010 op twintigjarige leeftijd.

Filmuziek

Rob Loeffen/Silkscreen

Camera

Willem Nagtglas

Montage

Rinze Schuurman

Geluid

Harold Jalving, Gerard Verwiel

Kleur

Kleur

Meer info

Bij International Theatre & Film Books verscheen in 1998 het scenario bij de film; ISBN 906403527x.

Art director

Daniel Niemann