Brandende liefde (1983)

Alternatieve titel: Burning love

Regie

Ate de Jong

Scenario

Ate de Jong, Rob Houwer

Release

15-09-1983

Duur

106
Filminformatie

Verhaal

Kunstschilder Jan Bosman leidt een zwierig bestaan in Parijs als een overlijdensbericht hem terug naar Nederland en terug naar een nooit vervulde liefde uit het verleden roept. Zeven jaar eerder. Jan en zijn branieschoppende vriend Kees studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Met het oog op een internationale carrière volgen ze Franse lessen bij mevrouw Bonnema, een ongetrouwde, preutse dame op leeftijd. Jan en Kees volgen haar lessen niet alleen om hun Frans op te vijzelen; Mademoiselle Bonnema heeft immers een belangrijke stem bij de toekenning van de jaarlijkse en felbegeerde kunststudiebeurs naar Parijs. Zij knappen allerlei klusjes op in het huis van de vrouw, een statige villa waarin ook haar half demente vader en een bekende violist met zijn vrouw Anna woont. Jan valt ten prooi aan de charmes van Anna, de vrouw van de violist, en probeert haar zover te krijgen dat ze voor hem poseert. Jan neemt de zorg voor de demente man op zich en mag in ruil daarvoor in het huis komen wonen. Zo kan hij Anne blijven ontmoeten. Maar alles raakt in een stroomversnelling als Jan het traumatische jeugdmysterie van de lerares ontrafelt en de felbegeerde studiebeurs in rook op ziet gaan. Zijn brandende liefde voor Anna lijkt even abrupt afgebroken te zijn. Jaren later krijgt de kunstenaar haar pas, nadat Anna door haar man verlaten is.

Cast

Monique van de Ven (Anna), Peter Jan Rens (Jan Bosman), Ellen Vogel (Mlle. Bonnema), Siem Vroom (vader Bonnema), Berend Boudewijn (Louis Laman), Huub van der Lubbe (Kees van de Plasse), Johan Mittertreiner (dansleraar), Hetty Blok (exec. testament), Robert de Jonker, Bernard Mesquish, Zillah Emanuels, Andries Mok, Marc Klein Essink, Kees Prins (stem van Peter Jan Rens)

Ontstaan

Titelsong 'Brandende liefde' gezongen door Johnny Lion. Peter Jan Rens had grote moeite met geschreven teksten. Hij is derhalve nagesynchroniseerd door Kees Prins. Liz Snoyink was in de race om een rol. Diewertje Blok sloeg de hoofdrol af. Jan Wolkers was gebelgd over de negatieve kritieken in de pers. Vooral de acteerprestaties van Ellen Vogel, Peter Jan Rens en Monique van de Ven vond hij goed. 400.231 bezoekers.

Facts

Marc Klein Essink in 'Het Parool' d.d. 2 november 1999: "Laatst zag ik BRANDENDE LIEFDE terug. Destijds wilde ik daar de hoofdrol in, die uiteindelijk naar Peter Jan Rens ging, maar ik zag die film terug en ik schrok me dood. Wat was dat slecht zeg. Ik zeg dat niet uit rancune of zo, maar om aan te geven dat je soms op een bepaalde leeftijd iets najaagt waarvan je later denkt: hoe heb ik me ooit zo gek kunnen maken voor iets dat zo matig van kwaliteit was?"

Monique van de Ven in 'VARA TV Magazine' 48-2006: "Jan Wolkers zegt altijd: 'Als Huub van der Lubbe de hoofdrol had gespeeld, was het een prachtige film geworden'. En dat is ook mijn grote probleem met BRANDENDE LIEFDE: er was totaal geen chemie tussen mij en Peter Jan Rens. Doodzonde, dan zie je hoe belangrijk casting is."

Filmuziek

Laurens van Rooyen

Kleur

Kleur