Bittere kruid,Het (1985)

Regie

Kees van Oostrum

Scenario

Maurice Noel naar het boek 'Het bittere kruid' van Marga Minco (1957)

Release

25-04-1985

Studio

Vereenigde Nederlandsche Filmcompagnie

Duur

89
Filminformatie

Verhaal

942, Nederland is bezet. Sara wordt plotseling ontslagen uit het sanatorium waar ze voor tuberculose wordt behandeld. Ze kan slechts vluchtig afscheid nemen van haar kamergenootje Greet, wier familie actief is in de Nationaal Socialistische Beweging. Thuis, in de stad Amersfoort, wordt Sara geconfronteerd met de harde feiten van de oorlog. Joden moeten gele sterren dragen en worden in hun vrijheid beperkt. Sara's ouders zetten het alledaagse leven schijnbaar onverstoord voort. Maar dan worden zij gedwongen naar het joodse ghetto van Amsterdam te verhuizen. Sara blijft achter met haar broer David en zijn verloofde Lottie. Na een onbenullige ruzie verdwijnt ook Sara naar Amsterdam en voegt zich bij haar ouders. Daar wordt Sara snel met de harde realiteit van het ghetto geconfronteerd. Razzia's en plunderingen zijn aan de orde van de dag en mensen verdwijnen spoorloos. Tijdens het laatste sabbatmaal worden haar ouders opgepakt, maar Sara weet nog net te ontsnappen. Ze voegt zich bij David en Lottie, die inmiddels ook in Amsterdam zijn aangekomen. Met zijn drieën zijn ze vastbesloten om naar Palestina te vluchten. Maar nog voordat hun trein vertrekt mislukt het plan. Alleen Sara ontkomt aan de Duitsers. Zij komt tenslotte terecht op een boerderij waar meer joden ondergedoken zijn.

Cast

Ester Spitz (Sara Meijer), Gerard Thoolen (vader Meijer), Kitty Courbois (moeder Meijer), Frank Rigter (David Meijer), Marion van Wijk (Lottie), Mirjam de Rooij (Greet), Jules Royaards, Marcel Royaards, René Frank, Dolf de Vries (huisarts), Alphons Haider, Ulrich von Dobschütz, Cor van Rijn (kamerverhuurder)

Ontstaan

Loek Dikker verloor een kort geding over het gebruik van zijn muziek. Hij vond dat Rob Houwer zijn muziek verpest had. Marga Minco distantieerde zich van de film, omdat o.a. de vriendschap tussen het Joodse meisje Sara en Greet, de dochter van een vooraanstaande NSB'er, niet door de beugel kon. HET BITTERE KRUID opent derhalve met de zin: 'De relatie in deze film van de hoofdpersoon Sara met leden van een NSB-gezin wijs ik af als strijdig met de geest van mijn boek 'Het bittere kruid' en van mijn persoonlijke ervaringen in de Tweede Wereldoorlog'. Slecht ontvangen (rol NSB'ers onwaarschijnlijk en onhistorisch).

Filmuziek

Loek Dikker

Camera

Theo van de Sande

Montage

Hans Dunnewijk

Kostuums

Robert Bos

Geluid

Lukas Boeke

Kleur

Kleur

Art director

Ben van Os, Jan Roelfs