An Bloem (1983)

Regie

Scenario

Ton Vorstenbosch

Release

31-08-1983

Duur

95
Filminformatie

Verhaal

Aan het sterfbed van haar vader komt An Bloem tot de conclusie dat haar 20 jaar huwelijksleven tot nu toe even rot waren als het hele leven van haar vader is geweest. Tot stomme verbazing van haar man, een sigarenwinkelier, stapt An naar een advocaat. Zij wil scheiden en opnieuw beginnen. Ze huurt een kamer en krijgt een baan in een verpleegtehuis. Haar familie snapt er niets van; haar twee uithuizige dochters zal het een zorg zijn. Na het teleurstellende bezoek aan een 'bal voor eenzame harten' dreigt ze ook nog beroofd te worden van haar handtas. Dik, een vermogend zakenman van middelbare leeftijd, schiet haar te hulp. Er ontstaat een relatie, die echter abrupt eindigt wanneer Ans dochter Loedie Dik inpalmt. Loedie wordt zwanger en Dik trouwt met haar. An doet het huishouden voor het jonge echtpaar in hun riante bungalow. Wanneer Loedie en Dik haar te verstaan geven dat haar aanwezigheid niet meer op prijs wordt gesteld, gaat An terug naar haar man. Gedurende een familiefeestje gaat ze plotsklaps weg, steekt de straat over en wordt door een auto overreden. In het ziekenhuis krijgt de familie van de dokter te horen dat An Bloem het niet heeft gered.

Cast

Kitty Courbois (An Bloem), Renée Soutendijk (Loedie), Rijk de Gooyer (Dik), Marina de Graaf (Lucia), Ben Hulsman (Frans), Lettie Oosthoek (Rietje), Wik Jongsma (Herman), Jules Hamel (Cees), Hetty Verhoogt (Wil), Truce Speyck (oma), Jaap Hoogstra (opa), Kenneth Herdigein, Diane Lensink, Olga Zuiderhoek

Ontstaan

Titelmuziek: 'Nocturne voor An Bloem'; gecomponeerd door Bob Zimmerman, uitgevoerd door Het Schönberg ensemble (dirigent Reinbert de Leeuw). Film kreeg subsidie van het Produktiefonds op voorwaarde dat de 48 jarige Peter Oosthoek geen verdere filmplannen had, daar er zo veel jonge cineasten op hun eerste kans wachten.

Prijzen

Bob Zimmerman ontving in 1984 een Edison voor de muziek van AN BLOEM.

Filmuziek

Bob Zimmerman

Kleur

Kleur