Stilte rond Christine M., De (1982)

Alternatieve titel: question of silence, A

Regie

Marleen Gorris

Scenario

Marleen Gorris

Release

18-02-1982

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Thriller met feministische inslag. Christine: drie kinderen van wie de jongste 1 jaar is, woont tamelijk geÔsoleerd in Nieuw-West te Amsterdam, 30 jaar. Annie: gescheiden, heeft een dochter, werkt full-time in een koffiehuis, loopt tegen de vijftig. Andrea: ongehuwd, directiesecretaresse. Janine: psychiater, getrouwd met een advocaat in een rustig voortkabbelend huwelijk, 37 jaar. De eerstgenoemde drie vrouwen, die elkaar niet kennen, bekennen een moord te hebben gepleegd op de eigenaar van een boetiek. Tijdens hun voorarrest in de Bijlmerbajes probeert Janine in opdracht van de rechter-commissaris een rapport op te stellen over de toerekeningsvatbaarheid van de drie vrouwen. De secretaresse doorziet de psychiater-trucs en houdt haar op afstand met intellectuele steekspelletjes; de koffiejuffrouw kletst aan een stuk door over alles dat geen betrekking heeft op haarzelf of de moord; de huisvrouw praat helemaal niet. Het aanvankelijke onbegrip van de psychiater voor de vrouwen verandert naarmate zij op menselijke wijze meer te weten komt over hun achtergrond en hun onmacht ten aanzien van mannen. Zij begint te doorzien hoe onmenselijk haar eigen man zijn vak beoefent en raakt compleet in verwarring als zij beseft dat er getuigen van de moord zijn geweest die zich niet hebben gemeld. Tijdens de rechtzitting, waar naast veel publiek ook haar echtgenoot en de vier vrouwelijke getuigen van de moord in de zaal zitten, verklaart zij de vrouwen volkomen toerekeningsvatbaar, tot grote schrik van de officier van justitie en van de rechter. Wanneer deze laatste in geen enkel opzicht begrip kan opbrengen voor de motieven van de vrouwen, begint de koffiejuffrouw te lachen gevolgd door de vier getuigen op de publieke tribune, haar twee medeverdachten en tenslotte lacht de psychiater. Buiten het Paleis van Justitie wendt de psychiater zich af van haar toeterende man en kijkt glimlachend op naar de vier getuigen.

Cast

Edda Barends (Christine, huisvrouw), Nelly Frijda (Annie, koffiejuffrouw), HenriŽtte Tol (Anna, secretaresse), Cox Habbema (psychiater), Eddy Brugman (Ruud, haar echtgenoot), Hans Croiset (rechter), Eric Plooyer (officier van justitie), Dolf de Vries (boetiekeigenaar), Kees Coolen (inspecteur), Onno Molenkamp (anatoom-patholoog), Bram van der Vlugt (bevriend psychiater), Diana Dobbelman (zijn vrouw), Frederik de Groot, Herman Vinck, Renť Lobo, Anna van Beers, Edgar Danz, Wim de Meyer, Jan Simon Minkema, Carl van der Plas, John Smit, Eric Besseling, Noa Cohen, Miranda Frijda, Noortje Jansen, Sally Loswijk, Herman Vinck, Erzebeth Weber

Ontstaan

Locaties: o.a. Penitentiaire Inrichting Over-Amstel en politiebureau Leyenberghlaan te Amsterdam, arrondissementsrechtbank te Haarlem. Goed ontvangen debuutfilm. Het scenario van de film verscheen samen met die van GEBROKEN SPIEGELS en THE LAST ISLAND als 3e deel in de reeks 'Het Nederlands Scenario' (1990).

Prijzen

Gouden Kalf beste speelfilm 1982. Derde prijs van het Festival van Taormina (SiciliŽ) en Prix de la Publique bij het Festival de Femmes te Sceaux (Frankrijk)

Filmuziek

Lodewijk de Boer, Martijn Hasebos

Kleur

Kleur