Smaak van water, De (1982)

Alternatieve titel: taste of water, A

Regie

Orlow Seunke

Scenario

Orlow Seunke, Dirk Ayelt Kooiman

Release

23-09-1982

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Verhaal over een ambtenaar van een sociale dienst (Gerard Thoolen), die erg goed overweg kan met zijn formulieren en stempels en die zich afschermt voor de ellende waarmee hij dag in dag uit wordt geconfronteerd. Totdat hij zelf een 'geval' wordt, nadat hij besloten heeft om een verwaarloosd meisje (Dorijn Curvers) te helpen. Dan vecht hij met alle kracht tegen diezelfde regels, die hij tot voor kort zo stipt toepaste. Onder steeds zwaarder wordende druk van de regels, stempels en formulieren capituleert hij tenslotte. Adoptie van het meisje mislukt: de formulierenspelregels zijn niet veranderd en dwingen hem het kind af te staan.

Cast

Gerard Thoolen (Hes), Dorijn Curvers (Anna), Joop Admiraal (Schram), Hans van Tongeren (stagiare), Olga Zuiderhoek (vrouw Hes), Moniek Toebosch (prostituée), Standa Bares (buurman), Ab Abspoel (portier), René Groothof (man in café), Jean Pierre Plooij (nieuwe collega), Bram van der Vlugt (directeur inrichting), Roelant Radier (dokter), Elsje Scherjon (verpleegster), Omar el Jout (Italiaanse man), Hans Veerman (meneer Mul/Mus), Frans Faassen (client), Jaap Hoogstra (dove man), Peer Mascini (begeleider), Johan Vigeveno (stempelaar), Robert Ouwerkerk (pianist), Jorden van Lawick

Ontstaan

Eerste lange speelfilm van Orlow Seunke die in 1974 debuteerde met de korte film JAAKKO MORTTALA. Beroering ontstond toen bleek dat Seunke zijn intrige ontleend had aan een Hongaarse roman en dat hij dit feit bij het samenstellen van de credits vergeten was, welk verzuim na enig gedoe goedgemaakt werd.

Prijzen

Bekroond met de Gouden Leeuw voor het beste debuut op het Filmfestival Venetië 1982, de Unicef Persprijs en met de Nederlandse Persprijs.

Filmuziek

Maarten Koopman

Kleur

Kleur