Blazen tot honderd (1998)

Alternatieve titel: Dandelion Game

Regie

Peter van Wijk

Scenario

Peter van Wijk

Release

20-05-1998

Studio

Molenwiek Film; Corsan

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

Een jongen, wiens moeder is overleden, ontmoet een mysterieus meisje. Met haar maakt hij gedurende vier seizoenen tochten door de uiterwaarden van een grote rivier. Uiteindelijk leren zowel de jongen als zijn vader de dood van de moeder te accepteren.

Cast

Olivier Tuinier (Maurits), Marie Vinck (Moniek), Herbert Flack (vader), Dora van der Groen, Wouter ten Pas, Hilde van Mieghem (moeder), leerlingen van De Walsprong, Sint Franciscus School en Het Cambium, Zaltbommel en het Oosterlicht College, Vianen

Ontstaan

Nederlands-Belgische co-produktie.

Scenario naar de novelle van Geert van Beek. In de film wordt voorgelezen uit 'Moby Dick'.

De wisseling van de seizoenen is dermate bepalend voor het karakter van de film dat niet viel te ontkomen aan een gefaseerde opname-periode. Uiteindelijk is de film in zeven draaiperioden opgenomen. Vooral de episode 'winter' zorgde voor productionele problemen; toen er natuurijs lag, bleek camerman Willy Stassen niet beschikbaar. Jules van de Steenhoven verving hem daarop.

Opgenomen in Ammerzoden, Breukelen, Groot Ammers, Heerwaarden, Kerkdriel, Liesveld, Loosdrecht, Maarssen, Maarsdriel, Ronde Venen, Vianen en Zaltbommel.

De titel van de film heeft een kinderspelletje als basis: als je de zaden van een paardebloem er in één keer weet af te blazen, word je honderd jaar.

In de film is het schilderij 'Der Frühling I' (1911) van Ferdinand Hodler goed zichtbaar.

Marie Vinck is de dochter van Hilde van Mieghem. Naar eigen zeggen is dit de laatste film waarin Olivier Tuinier meespeelt. Hij wil namelijk grafisch ontwerper worden.

555 bezoekers.

Prijzen

Op het International Film Festival Laon (Frankrijk, maart 1999) werden Olivier Tuinier en Marie Vinck bekroond met het predikaat beste acteur en actrice.

Filmuziek

Raymond van het Groenewoud

Camera

Jules van de Steenhoven, Willy Stassen, Michel van Laer, Danny Elzen

Montage

Jan Dop, Hens van Rooy

Kleur

Kleur

Art director

Rebecca Geskus, Jaap Witzenhausen