Menuet (1982)

Alternatieve titel: Minuet

Regie

Lili Rademakers

Scenario

Hugo Claus

Release

02-09-1982

Duur

86
Filminformatie

Verhaal

Pol is een treurige man, die werkt in de vrieskamer van een bierbrouwerij. Zijn huwelijk met MariŽtte is koel. Ieder leeft zijn eigen leven. Zij willen geen kinderen. Zodra hij thuis komt, trekt hij zich terug in zijn kamertje om kranteknipsels in te plakken over gruwelijke gebeurtenissen en zijn verzameling plaatjes van wilde bloemen te bekijken. MariŽtte, blond, expressief, vindt Pol een rare man, maar blijft bij hem. Ze wordt ingepakt door een neef die haar naaiwerk bezorgt en haar steeds probeert te verleiden. Ze geeft tenslotte toe en wordt genomen in het schuurtje in de hof. Ze wordt zwanger en baart een kind. Eva is het jonge meisje dat na school het huishouden doet voor MariŽtte en daarnaast een zeer levendige fantasie heeft over hoe het leven van volwassenen eruit ziet, vooral sexueel. Zij kent het geheim van MariŽtte en pijnigt haar daarmee. Pol heeft een zekere belangstelling voor Eva en in de slotscŤne wordt hij door Eva verleid. Ze worden betrapt door MariŽtte.

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse co-produktie. Scenarist Claus zag af van de drievoudige point of view van de novelle van Louis Paul Boon uit 1955 en vertaalde de kranteberichten in visioenen. Debuut van Lili Rademakers, na jarenlang geassisteerd te hebben bij echtgenoot Fons, Hugo Claus en Frans Weisz. Producent: Fons Rademakers.

Prijzen

Prijs voor het Beste Regiedebuut op het Filmfestival van Arnhem 1982. Prijs van de 'Semaine de la Critique FranÁaise' op het filmfestival van Cannes 1983.

Filmuziek

Egisto Macchi

Kleur

Kleur