Golven (1982)

Alternatieve titel: Waves

Regie

Scenario

Annette Apon

Release

28-01-1982

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Experimentele film waarin de retrospectieve gedachten van de zes hoofdpersonen worden weergegeven. De zes personen pogen het gevoel van harmonie en de intensiteit van hun kinderjaren terug te roepen. Hun waarnemingen en emoties bewegen zich in de loop van de vertelling als golven heen en weer.

Cast

Aat Ceelen (Neville), Thea Korterink (Rhoda), Michel van Rooy (Louis), Truus te Selle (Jinny), Marianne Stieger (Susan), Edwin de Vries (Bernard), Gerardjan Rijnders (Percival), Arjan Ederveen (Jinny's vriend), Deborah Kolm (schrijfster), Elisabeth Andersen (stem schrijfster)

Pers

In 1982 lovend ontvangen door de pers.

Pieter Bots bij de uitbreng op dvd in 'de Filmkrant' van januari 2005: "(...) Net als in het moderne theater (...) wordt in Golven heel erg benadrukt dat de acteurs de roman spélen. Een deel van de tekst wordt gespeeld aan de repetitietafel; de acteurs passen voor de camera ook hun kostuums, en in geen enkel opzicht wordt moeite gedaan om de sfeer uit het schrijversmilieu uit het Londen van ron 1930 op te roepen. Hier zien we intellectuelen uit de jaren tachtig die hardop nadenken over het leven, de liefde en hun isolement. (...) Golven - met toepasselijk slepende muziek van Louis Andriessen - is bij vlagen een interessant experiment, maar doet nu nogal gedateerd aan. Uiteindelijk is het vooral een zeer celebrale film, topzwaar vanwege de introverte bespiegelingen en de gedragen wijze waarop de acteurs deze teksten reciteren."

Filmuziek

Louis Andriessen

Camera

Theo van de Sande

Kleur

Kleur