Boezemvriend, De (1982)

Alternatieve titel: bosomfriend, The

Regie

Dimitri Frenkel Frank

Scenario

Dimitri Frenkel Frank

Release

09-12-1982

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

1811. In Parijs bereidt een door kiespijn geteisterde Napoleon zich voor op zijn veldtocht tegen Rusland. Ondertussen worden in Nederland alle weerbare mannen geronseld voor het Franse leger. De rondreizende kiezentrekker Fred van der Zee, zich noemend professor Pasdupain, kan ternauwernood ontsnappen en vlucht het bos in. Hij krijgt een lift van de kermisdanseres Mercedes, op wie hij hevig verliefd raakt, wordt overvallen door verschillende aktiegroepen en belandt tenslotte in een ongure herberg. Intussen heeft kolonel Moeskop een brief uit Frankrijk ontvangen, waaruit blijkt dat een roodharige belastinginspecteur de boeken zal komen controleren; die zijn bepaald niet in orde, aangezien Moeskop en de zijnen nogal wat belastingpenningen hebben verduisterd. Fred, die zijn in de herberg genuttigde maaltijd niet kan betalen en daarom afgetuigd dreigt te worden, wordt voor de inspecteur aangezien en meegevoerd naar Moeskops kasteel, waar hij vorstelijk wordt onthaald. Na enig wikken en wegen besluit hij van de persoonsverwisseling te profiteren en laat zich flink in de watten leggen. Zeer tegen de zin van haar geliefde probeert Moeskop tevens zijn dochter Sofie aan Fred uit te huwelijken. Tevergeefs, want in de plaatselijke nachtclub van Madame Tilly wordt Fred herenigd met Mercedes. Dan duikt de echte inspecteur op en Fred, die zich al de boezemvriend van Napoleon is gaan noemen, moet opnieuw de benen nemen. Inmiddels is Napoleon ook gearriveerd, nog steeds gekweld door kiespijn. Fred verlost hem van zijn rotte kies, waarna hij zich -tot onsteltenis van de intussen gearresteerde Moeskop en zijn trawanten- daadwerkelijk de boezemvriend van de keizer mag noemen.

Cast

André van Duin=André Kyvon ('professor' Pasdupain, de kiezentrekker), Leen Jongewaard (kolonel), Geert de Jong (zijn vrouw), Manouk van der Meulen (Sofie), Henk Reijn (adjudant), Jérôme Reehuis (Napoleon), Vanessa (Mercedes), Corrie van Gorp (Madame Tilly), Frans van Dusschoten (maarschalk), Hans Leendertse (burgemeester), Ischa Meijer (commissaris), Tonny Eyk (accordeonist), André Hazes (waard), Jon Bluming (herbergbezoeker), Herbert Joeks (patiënt), Zillah Emanuels, Carol van Herwijnen, Hugo Koolschijn, Jorden van Lawick, Hannah de Leeuwe, Con Meyer, Frans Mulder, Tetske van Ossewaarde, Maeve van der Steen, Barrie Stevens

Ontstaan

Unaniem negatief tot woedend uitgevallen reacties van de filmkritiek. De nieuwsgierigheid naar de film werd slim aangewakkerd door de rol van de populaire zangeres Vanessa, in een 'toevallige' verwijzing naar de titel, maar die blijkt op Pasdupain te slaan. Film kwam net niet uit de kosten (3 miljoen gulden) en werd het Waterloo van Joop van den Ende als filmproducent. 716.377 bezoekers.

Kleur

Kleur