Beest,het (1982)

Regie

Paul Collet

Scenario

Paul Collet

Release

08-04-1982

Studio

John de Mol Produkties, met Paul Collet Filmprodukties

Duur

86
Filminformatie

Verhaal

De 'jeune premier' van een projectontwikkelaar, Harry Melchior, wordt geconfronteerd met de mogelijke sloop van zijn ouderlijk huis, waarna zijn moeder haar intrek zal moeten nemen in een verzorgingstehuis. De boosdoener blijkt zijn eigen ontwikkelingsmaatschappij te zijn. Dit gegeven brengt een ommekeer in hem teweeg. Een solobezetting van het ouderlijk huis levert hem slechts vier maanden gevangenis op, maar na de dood van zijn moeder ziet hij kans 27 zakenlui, waaronder zijn eigen baas Carlsen, tijdens een jachtpartij te vermoorden. Na enige tijd wordt hij omsingeld en gevangen genomen.

Cast

Willem Ruis (Harry Melchior), Hedie Meyling (Lenie, zijn vrouw), Anouk Collet (Bibi, zijn dochtertje), Cara van Wersch (Harry's moeder), Ward de Ravet (Karlsen), Josée Ruiter (Martine), Harry Kümel (man op autoweg), Freya Ligtenberg (Eveline, secretaresse), Bert André (onderzoeksrechter), Alex van Haecke (verzorger), Wim Langeraert (commando), Paul Goossens (inspecteur), Ivo Pauwels (Charles), Filip van Vlem (Charles), Elise Nabar, Marpessa Henninck, Emanuela van Laar (casinomeisjes)

Ontstaan

Nederlands-Belgische co-produktie. In de oorspronkelijke Belgische versie werd Melchior te snel gek: dat was voor producent John de Mol jr. reden genoeg om enige scènes achteraf bij te draaien en buitenstaanders (Rob Klinkert en Danniel Danniel) het origineel opnieuw te laten monteren en in tien dagen een Nederlandse (d.w.z. niet-Vlaamse) nasynchronisatie te realiseren. Een van de kolossaalste flops, tevens het einde van de filmcarrière van televisieproducent De Mol jr. Buitengewoon slechte recensies; slecht acteerwerk, slechte montage, overbodige scènes, slechte nasynchronisatie. .

Facts

Zeer opvallende reclame: Willem Ruis moet een moordwapen in elkaar knutselen, doch de camera heeft meer oog voor het tafeltje waarop hij dat doet: een workmate van Black & Decker

Filmuziek

Egisto Macchi

Camera

Ralf Boumans, Eddy van der Ende

Montage

Ton Ruys, Willem Ruis

Kostuums

Danny Collet

Geluid

Henri Morelle, René van den Berg

Kleur

Kleur

Art director

Philippe Graff, Luke Allaert