Vrijdag (1981)

Alternatieve titel: Friday

Regie

Hugo Claus

Scenario

Hugo Claus

Release

29-04-1981

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Na gevangen gezeten te hebben vanwege incestueuze handelingen met zijn dochter keert Georges Vermeersch, een arbeider, terug naar huis. Hij ontdekt dat zijn vrouw Jeanne een verhouding heeft met een jonge man, Erik, en zwanger is. Nadat Jeanne en Erik op zijn uitdrukkelijk verzoek nog een keer samen het bed hebben gedeeld besluiten ze gedrieŽn dat deze geschiedenis nu is afgesloten. Erik vertrekt naar een andere stad en Jeanne en Georges proberen dat opnieuw te beginnen. Het is dan zaterdagmorgen. Georges verliet de dag daarvoor op vrijdagmorgen de gevangenis. Het was ook op een vrijdag dat hij bezweek voor de avances van zijn dochter. De schuld die hij op zich laadde op de dag van de godin van de liefde, boet hij definitief uit op de dag die voor hem als Rooms-Katholiek een dag van boete is.

Cast

Frank Aendenboom (Georges), Kitty Courbois (Jeanne), Herbert Flack (Erik), Hilde van Mieghem (Christiane), Hugo van den Berghe (Jules), Ann Petersen (moeder van Erik), Rosa Geinger (moeder Georges), Fons Derre (vader Erik), Herman Fabri (secretaris), Andrť van Daele (directeur), Jacob Beks (Jantje), Bart Dauwe (Jacky), Johan van Assche (Patrick), Theo Daese (Alex), Fons Rademakers (chef van Jules), Blanka Heirman (buurvrouw), Guido Lauwaert (agent), Dirk Celis (advocaat Georges), Roger Raveel (Bijtebier), Fred van Kuyk (dokter), Wim Serlie, Ralph Wingens

Ontstaan

Hugo Claus wilde Kitty Courbois voor de rol van Jeanne, de producent Willeke van Ammelrooy. Er bestaat naast deze speelfilm ook de theaterregistratie van 'Vrijdag' uit 1969 (27 minuten) met Fons Rademakers (Georges), Elisabeth Andersen (Jeanne), Paul Cammermans (Erik) en Kitty Courbois (Christiane) in de hoofdrollen. Eerste opvoering van het toneelstuk was 15 november 1969. In de pers werd de film een interessante miskleun genoemd.

Filmuziek

Rogier van Otterloo

Kleur

Kleur