Vlucht regenwulpen, Een (1981)

Alternatieve titel: flight of rainbirds, A

Regie

Ate de Jong

Scenario

Ate de Jong, Ron Kaal

Release

19-02-1981

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

De 34 jarige celbioloog Maarten heeft een nachtmerrie waarin een zware, dreigende stem hem opdraagt 'binnen een week een metgezellin te vinden en zich te vermenigvuldigen'. Een paar uur later ziet hij op de bruiloft van zijn vriend Jacob in een flits een vrouw die hem hevig intrigeert, maar die hij niet durft aan te spreken. Tijdens de bruiloftreceptie de volgende dag blijkt deze vrouw de zuster te zijn van Martha, een vroeger jeugdliefde van Maarten, die hij meer heeft geïdealiseerd dan gesproken. Hij maakt een afspraak voor het einde van de week. Tussendoor moet hij namelijk met Jacob naar Bern, waar een wetenschappelijk congres plaatsvindt. Daar ontmoet hij Adriënne, een Franse collega, die in Maarten een troostende man zoekt. Tijdens een bergwandeling bemerkt Maarten de avances van Jacob naar Adriënne en stort hij van een helling omlaag. Min of meer ongeschonden thuisgekomen ziet hij hoe de toestand van zijn zieke moeder verslechtert. Desondanks gaat hij naar een reünie waar hij Martha ontmoet en waar zijn ideaalbeeld van haar in duigen valt. 's Avonds komen thuis twee ouderlingen op bezoek die de psalm stellen boven de toestand van zijn moeder, waarop Maarten hen het huis uitjaagt. Zijn moeder sterft op het moment dat een vlucht regenwulpen voorbijkomt. De volgende dag ruimt Maarten haast mechanisch de ziekenkamer op en gaat naar het concertgebouw waar hij heeft afgesproken met de zuster van Martha. Deze vergezelt hem naar zijn laboratorium, waarna zij naar Maartens huis gaan en het bed met elkaar delen.

Cast

Jeroen Krabbé (Maarten/alter ego), Marijke Merckens (moeder), Henriëtte Tol (zus van Martha), Claire Wauthion (Adriënne), Huib Rooymans (Jacob), Willeke van Ammelrooy (Martha), Rijk de Gooyer (bovenmeester), Femke Boersma (verpleegster), Loes Luca (automobiliste), Simone Kleinsma (laborante Janny), Margot Keune (Jacqueline), Elja Pelgrom (hoer), Peter Tuinman (vader), Paul van Gorcum (ouderling), Hans Veerman (ouderling), Erik Plooyer (man Martha), Barbara Masbeck (lelijk meisje), Adrian Brine (dokter), Nel Kars (doktersassistente), Kika Keus (meisje eiland), Bastiaan Klap (jongen eiland), Mike Bendig (Maarten, 5 jaar), Thijs Janssen (Maarten, 15 jaar), Igor Binsbergen (Jacob, 15 jaar), Tycho Plooyer (vriend Martha), Paulette Werner (jonge Martha)

Ontstaan

Dubbelrol voor Jeroen Krabbé als Maarten en zijn alter ego. Dit loste het probleem van de vele monologue interieurs in het boek op. 744.696 bezoekers. Goed ontvangen.

Facts

Volgens 'Dagblad De Pers' van dinsdag 3 mei 2011 heeft de later bekend geworden schrijver James Worthy zijn eerst filmrol in EEN VLUCHT REGENWULPEN als hoogblonde baby die over Jeroen Krabbé heenplast.

Filmuziek

Laurens van Rooyen

Kleur

Kleur