Verboden bacchanaal, Het (1981)

Alternatieve titel: verboden bacchanaal (Een beest van een feest), forbidden bacchanal, The

Regie

Wim Verstappen

Scenario

Wim Verstappen, Jan Verstappen, Charles Gormley

Release

29-01-1981

Duur

91
Filminformatie

Verhaal

Zedenschets over uit de hand lopende etentjes, waar kleinburgers, bespied door hun kinderen, net niet echt over de schreef gaan. Het echtpaar Mary en Frits van der Laan heeft een druk sociaal leven. Naast de affaires die Mary nu en dan onderhoudt, heeft zich in de loop der jaren een vaste kliek rond het echtpaar gevormd, die het best valt te omschrijven als sleutelclubje. De beide zoontjes Van der Laan, Frans en Sybrant, vinden in hun ouderlijk huis dan ook stof genoeg voor hun puberale exploratiedrang en fantasieën op het gebied van de sexualiteit. Als Frits van der Laan een feestje geeft ter gelegenheid van zijn twintig jarig jubileum bij de firma in kantoorbehoeften Toebosch, besluit de club het dit keer netjes te houden vanwege de opgroeiende kinderen. Behoudens de verbale dubbelzinnigheden van met name Kerrie-Kees van Heesteren en de enerverende aanwezigheid van Mary's huidige minnaar, de kunstschilder Jan Lieklema, verloopt het feestje volgens planning. De kinderen, die vlagen van vorige gelegenheden hebben meegekregen, fantaseren er echter duchtig op los. Dit brengt Frans er toe een zaadlozing bij zichzelf op te wekken. Sybrant poogt zijn gerief buitenshuis te halen bij hun vroegere dienstmeisje. Na het feestje betrekken Kerrie-Kees c.s. een paar kamers in een hotel om het festijn beneden de gordel voort te zetten.

Cast

Geert de Jong (Mary van der Laan), Bram van der Vlugt (Frits van der Laan), Ruud Jan Bos (Frans van der Laan), Roger de la Chambre (Sybrandt van der Laan), Yvette Bongenaar (Gerrie van der Laan), Pleuni Touw (Betsy van Heesteren), Rijk de Gooyer (Kerrie-Kees van Heesteren), Lisbeth Celis (Ada van Leeuwen), Siem Vroom (Gerrit van Leeuwen), Inger van Heyst (Lies Wurdeman), Hugo Metsers (Jan Wurdeman), Hans Croiset (Carl Fentener), Ferd Hugas (Jan Lieklema), Renée Soutendijk (Corrie, dienstmeisje), Frederik de Groot (Evert Toebosch), Lucie Visser (Jeanette Toebosch), Guido de Moor, Diane Lensink (dhr. en mevr. Merckelbach), Dick van den Toorn (Arjen Merkelbach), Mathilde Verhaar (Jola), Radbout Molijn (ober), Jaap Stobbe (pultrumbezorger), Tabe Bas (Constantijn de Vries), Elisabeth Hoytink (Sjellie Molenschot), Pauline Huyse (vrouw met kind), David Hutuely (man van Jola)

Ontstaan

De beoogde visie op het wezen van de mannelijke sexualiteit komt in de film niet echt tot zijn recht. Het onderwerp 'pedofilie' wordt aangestipt.

Kleur

Kleur