Pretenders, De (1981)

Alternatieve titel: pretenders, The

Regie

Jos Stelling

Scenario

Wil Hildebrand, Fred Hekket, Frans Bosboom, Jos Stelling

Release

19-03-1981

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Eenheid van tijd (het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 augustus 1962, toen Marilyn Monroe zelfmoord pleegde) en plaats (een Utrechtse volkscafetaria) begrenzen het sobere en gevoelige portret van kansarme jongeren, wier idealen en poses nauwelijks de sociale (en fysieke) impotentie vermogen verhullen. Een snackbar in een oude Utrechtse wijk. Evert komt na een jaar terug in de snackbar van Greet en Cor. Hij noemt zich nu fotograaf, zit goed in het pak en komt weer eens kijken in de zaak waar de jongelui uit de buurt zich altijd plegen te verzamelen. Er is op het eerste gezicht niet veel veranderd. Alleen Cor is weg en Greet heeft nu een relatie met een Amerikaans militair die haar soms in zijn grote slee komt ophalen. Evert ontmoet weer oude vrienden en vriendinnen, o.a. de intellectueel Adje en Truus, die na enige aandrang bereid is om als een starlet voor de camera van Evert te poseren. Evert en Greet proberen hun vriendschappelijke relatie weer op te pakken, maar Evert ziet in deze confrontatie (die voor hem grenzen moet verleggen) zijn rol aan gruzelementen gaan. Onbewogen kijken een debiele jongen en een oude man naar de jongelui, die zonder veel uitzicht hun leven vullen met praten, ruzieŽn, zoeken en dromen.

Cast

Coby Stunnenberg (Greet), Evert Holtzer (Evert), Simone Dresens (Truus), Peter van Laar (Peter), Ton van Dort (Herman), Bob Casandra (Bob), Corina Singeling (Bep), Ad Rietveld (Adje), Henk Fakkeldij (Henk), Diny de Kruyk, Willie de Groot, Ton Schouten, Aggie Langendijk, Franajes Gelderblom, Hugo van Riet, Hans Akerboom, Cor van de Akker, Jolanda van der Mij, Helu?ka Dittrich, Marianne Entius, Erna Evertsen, Els Groot, Annie Hendriks, Jan van 't Hoff, Menno Jetten, Irene Jongbloets, Pim Jonker, Peter van Laar, Corrie Mulder, Jim Newland, Jennie Pennings, Corrie Petersen, Reinier van Schagen, Frans Toten, Grť Westra, Annie Wolf, Ab Willemse

Ontstaan

DE PRETENDERS is gebaseerd op Herman van Veens theaterproduktie 'Jukebox 2008'. Het was de bedoeling dat Jos Stelling en Herman van Veen deze film samen zouden maken, maar Jos Stelling besloot na lezing van het eerste script van Herman van Veen om alleen verder te gaan.

De vierde film van Jos Stelling betekent een breuk met zijn historisch-picturale filmverleden. Op Holtzer en Stunnenberg na bestond de cast -naar gebruik- uit amateurs.

Filmuziek

Fred Hekket

Kleur

Kleur