Luger (1982)

Regie

Theo van Gogh

Scenario

Theo van Gogh

Release

08-04-1982

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

De Haagse louche figuur Chris Luger gijzelt een geestelijk gehandicapte miljonairsdochter (23 jaar) om met het losgeld zijn droom te verwezenlijken. Vaderlief weigert echter het losgeld te betalen. Moederlief overleed bij de gijzelneming. Uiteindelijk krijgt Lelia op het station Lugers pistool in handen en ze schiet.

Cast

Thom Hoffman (Chris Luger), Laurien Hildering (Lelia Marsjaupt), Jan Cocheret, Theo van Gogh, Willem Klein

Ontstaan

Gesproken verslag in dagboekstijl. Nederlands en Duits gesproken. Opmerkelijke combinatie tussen beeld en geluid. Radiopiraat 'Klimop' is met zijn groffe praat te horen. Debuutfilm van Theo van Gogh en voor Thom Hoffman.

Bevat de klassieke scène met twee katten in de wasmachine. Opgenomen in 1980 in Den Haag, Wassenaar, Voorschoten en Katwijk met een budget van 70.000 gulden. Veel negatieve persreacties.

Facts

Na de moord op Van Gogh in 2004 werd in de kelder van Theo van Gogh een originele versie van Luger teruggevonden. Luger leek lange tijd verdwenen te zijn. In het Filmmuseum, waar vrijwel alle Nederlandse films liggen opgeslagen, was geen kopie aanwezig. Een print die Theo van Gogh zelf bewaarde, was enkele jaren geleden door een boze ex-echtgenote in de Brouwersgracht gegooid.

Prijzen

Eervolle vermelding tijdens de Nederlandse Filmdagen 1981.

Kleur

Zwart-Wit