Pygmalion (1937)

Regie

Ludwig Berger

Scenario

Ludwig Berger, Johan de Meester, Wim Kan, Corry Vonk

Release

26-02-1937

Studio

N.V. Filmex, Amsterdam

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Het bloemenmeisje Elisa komt terecht bij spraakleraar Professor Hiigins die met zijn vriend kolonel Pickering een weddenschap afsluit dat hij Liesje, die plat Amsterdams praat, Algemeen Beschaafd Nederlands kan leren spreken.

Cast

Lily Bouwmeester (Elisa Doeluttel), Johan de Meester (Prof. Higgins), Eduard Verkade (Pickering), Matthieu van Eysden (vader Doeluttel), Elly van Stekelenburg (zijn bruid), Emma Morel (Mevr. Higgens), Nel Oosthoek, Sara Heyblom, Wim Kan, Tous Sigma, Piet Köhler, Is. Monnickendam, Jan Mulder, Jan Nooy, Willy Chanson, Lou Zegwaard

Ontstaan

In 1935 besloot Shaw om de filmrechten van 'Pygmalion' te verkopen aan Nederland, Duitsland en Gabriel Pascal in Engeland. De filmrechten werden gekocht voor het luttele bedrag van vijfhonderd gulden. De aanbiedingen uit Hollywood (o.a. Paramount) weigerde hij, omdat niet de garantie gegeven kon worden dat zijn teksten ongewijzigd verfilmd zouden worden. De Duitse verfilming zag hij in januari 1936 en zijn oordeel was negatief. Met de Nederlandse verfilming was het niet anders. Shaw zag de film op 16 april 1937 en vond hem vreselijk; dit omdat Liesje (in tegenstelling tot in het toneelstuk waarin Eliza met de gewone jongen Freddy trouwt) terugkeert naar Higgins en Shaw niets van kant en klare happy ends moest hebben. De Engelse verfilming uit 1938 beviel Shaw wel. Pygmalion was een Griekse beeldhouwer die verliefd werd op een door hem zelf gemaakt vrouwenbeeld en het tot zijn vrouw maakte, nadat het door Afrodite bezield was. Lily Bouwmeester werd een echte filmster door deze rol, terwijl ze in eerste instantie was afgekeurd. Lily Bouwmeester, in 1993 overleden, werd in 1991 in het Nederlands Filmmuseum geëerd met de titel 'Beste actrice van de vooroorlogse Nederlandse film' vanwege de 'compleetheid van haar acteren'. Meer informatie over PYGMALION in het boekje 'Hollandsch Hollywood : de Nederlandse speelfilm in de jaren dertig'.

Kassucces.

Filmuziek

Max Tak

Camera

Akos Farkas

Montage

G.J. Teunissen

Geluid

I.J. Citroen