Gekkenbriefje (1981)

Alternatieve titel: Crazy going

Regie

Olga Madsen

Scenario

Rogier Proper, Olga Madsen

Release

10-09-1981

Duur

84
Filminformatie

Verhaal

Film begint met journaal-opnamen van de Canadezen die Amsterdam bevrijden en beelden van Nederlandse militairen die twee jaar later naar Nederlands-Indië vertrekken om daar de orde te herstellen. Een jonge dienstplichtige militair, Willem, laat zich liever in een miliair gekkenhuis opnemen dan gedwongen te worden tot deelneming aan de politionele acties in Indië. Willem wordt in het militaire gekkenhuis geconfronteerd met andere oorlogsslachtoffers. Het lukt Willem om het gekkenhuis te ontvluchten. Willem bemachtigt een gekkenbriefje door een superieur een klap in het gezicht te verkopen. Het gekkenbriefje kan gebruikt worden voor gratis openbaar vervoer en als bewijs voor permanente ongeschiktheid voor het leger.

Cast

Esgo Heil (Willem), Porgy Franssen (Chris), Felix Troch (Vincent), Paul Gieske (Baret), Hans Veerman (machinist), Olaf Wijnants (korporaal), John Smit (KNIL-sergeant), Wim Dröge (Leids student), Gijs de Lange (schutter), Cor van den Brink (dokter), Rietje Konings (zaalzuster), Marijke Conijn (doktersassistente), Moniek Kramer (kantinezuster), Rob Romkes (barman), Cor Witschge (boekhandelaar), Bas ten Batenburg, Rudolf Damsté, Ronald Beer, Matthias Maat, Henk Strijbos, Jan Wegter, Jan Winter

Ontstaan

In eerste instantie door de NOS uitgezonden verfilming van novelle van Ger Verrips, kwam toch nog in de filmhuizen als de eerste lange speelfilm van Olga Madsen (in combinatie met een reprise van Joris Ivens' korte propagandafilm INDONESIA CALLING).

Filmuziek

Jakob Klaasse

Kleur

Kleur