Nestwarmte (1981)

Alternatieve titel: Nest warmth

Regie

Thijs Chanowski

Scenario

Josine van Noord

Release

27-09-1981

Duur

72
Filminformatie

Verhaal

NESTWARMTE gaat over de problemen van kinderen die opgenomen zijn als pleegkind in een gezin. In het bijzonder over die van het 15 jarige meisje Connie uit een probleemgezin (moeder weggelopen, vader aan de drank), dat eerst naar een kindertehuis wordt gestuurd en later bij verschillende adoptiegezinnen terechtkomt. De manier waarop het aanwezige team van hulpverlening in het tehuis omspringt met de 'pupil' Connie maakt beurtelings misselijk of woedend. Connie heeft behoefte aan nestwarmte. Die kan zij in het tehuis niet vinden. Aan contacten met pupil-lotgenoten heeft ze wel iets, maar niet altijd, en ook niet voldoende. Een pleeggezin is misschien een oplossing. Nadat Connie een tijd als pakketje heen en weer is geschoven, treft zij een adoptie-bereid ouderpaar, waar zij misschien kan vinden wat ze zo lang heeft moeten ontberen.

Cast

Astid Sijnke, Willy Brill (psychologe), Ger Thijs (directeur), Niek Pancras (vader), Liesbeth Struppert (weggelopen moeder), Coney van Manen, Hans Cornelissen, Jan van Galen, Jaap Hoogstra, Sjoukje Hooymaayer, Hidde Maas, Mara Otten, Cees van Oyen, Coby Stunnenberg, Geert Tijssens, Raymond Campfens, Jan Elbers, Mela Soesman, Jaap de Bruijne, Jan van de Lande, Luuk van Leeuwen

Ontstaan

NESTWARMTE is een produktie van de Centrales voor Pleeggezinnen, mede tot stand gekomen dankzij CRM en NOS. Regisseur en producent Thijs Chanowski ontwikkelde voor zijn beide films met het Werkteater (TOESTANDEN en CAMPING) een nieuw technisch procédé dat de acteurs de ruimte geeft om te improviseren en door elkaar te praten. Elke speler krijgt een microfoon en bandrecordertje in de zak en wordt dus apart opgenomen. Ook de beelden worden door verschillende camera's tegelijk geregistreerd. Door middel van mixage en montage worden veel van de keuzen, die normaliter in het scenario vastliggen, nu pas achteraf gemaakt. Dit procédé is ook hier toegepast. Vertoond op 27 september 1981 op de Nederlandse Filmdagen.

Filmuziek

Ruud Bos

Kleur

Kleur