Lieve jongens (1980)

Alternatieve titel: Dear boys, Gerard Reve's taal der liefde

Regie

Paul de Lussanet

Scenario

Chiem van Houweninge, Paul de Lussanet

Release

08-05-1980

Studio

Matthijs van Heijningen

Duur

88
Filminformatie

Verhaal

Wanneer Wolf-Reve met zijn jongere vriend Tijger een kerkdienst bezoekt, ontmoet hij toevallig zijn oude kennis Albert. Deze is in gezelschap van zijn vriend, op wie Wolf-Reve dadelijk verliefd wordt. Hij nodigt het tweetal uit op zijn boerderij in de provincie. Daar probeert hij Alberts vriend, die hij Woelrat doopt, voor zicht te winnen door hem bij voortduring op te geilen met fantastische vertellingen. De jongeman blijkt evenwel meer ge´nteresseerd in Wolf-Reve's jongere vriend Tijger.

Cast

Hugo Metsers (Wolfbroer), Hans Dagelet (Woelrat), Bill van Dijk (Tijger), Albert Mol (Albert 'S'), Pleuni Touw (Corinne), Hans Cornelissen (Wolfgang jr.), Gerard Cox (Wolfgang sr.), Jan Hopman (Fonsje/Wolf als jongen), Marina de Graaf (Patrick), Jaap Hoogstra (priester), mevr. De Meyer (de koningin), Herman Ouwersloot (de Heer der Heerscharen), Jan Staal (vertegenwoordiger), Astrid Nijgh (zangeres), Wim Bary, Bart Kiene, Paul Rollman

Ontstaan

Plannen voor de verfilming bestonden al eerder. In 1976 zou er een film worden gemaakt door Bas van der Lecq, maar deze plannen werden niet ten uitvoer gebracht. In 'Bzzzlletin' 138 (september 1986) wordt uitgebreid ingegaan op zowel het boek als de film in het artikel 'Omtrent LIEVE JONGENS en DE VIERDE MAN' van Klaus Beekman.

Filmuziek

Laurens van Rooyen

Camera

Paul van den Bos

Montage

Hans van Dongen

Kleur

Kleur