Laat de dokter maar schuiven (1980)

Alternatieve titel: Beware of the doc!

Regie

Nikolaï van der Heyde

Scenario

Nikolaï van der Heyde, Martin Simek

Release

27-03-1980

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Als er voor de oude Gradje, analfabeet en paria in een Brabants dorp, een brief uit Amerika komt, vertellen de notabelen hem wat er in staat: hij moet onmiddelijk naar dat verre land, want zijn een halve eeuw geleden geëmigreerde broer ligt daar op sterven. Er wordt hem wat geld in handen gestopt en zijn krotje maar vast gesloopt. Gradje komt echter niet verder dan het huis van de dokter waar hij zwaar ziek wordt opgenomen. De dokter leest inmiddels iets heel anders in de bewuste brief: broer Jan is al onderweg naar zijn geboortedorp om daar de laatste adem uit te blazen. En, zegt de dokter, zijn in Amerika verdiende spaarcenten zal hij aan alle dorpsgenoten, die zo goed voor Gradje hebben gezorgd, royaal uitdelen. Dat brengt het hele dorp in beweging en iedereen slooft zich uit om de rijke man een waardig welkom te bereiden. Er wordt zelfs met vereende krachten een praalgraf gebouwd en tijdens een vrolijk huwelijksfeest bij de zigeuners (één van hen trouwt met de dochter van de dorpsonderwijzer) arriveert de langverwachte Croesus. En dan blijkt dat hij niet eens zijn taxi kan betalen...

Cast

Jo De Meyere (dokter), Piet Bambergen (aannemer), Joop Doderer (pastoor), Paul Cammermans (burgemeester), Rob van Reijn (herbergier), Hans Boswinkel (onderwijzer), Monique Rosier (Maria), Standa Bare? (Gradje), Nora Bruggeman (Ella), Frans Mulder (Peerke), Peter Weekers (Zobar), Paula Dennis (herbergiester), Hidde Maas (taxichauffeur), Ruby-Jane (Rada), Bruce Bennett (John), Jonna Koster (huishoudster), Yvonne Pluymackers (Irene), Jusuf Hopic (zigeuner), Broer Sipma (groenteboer), Jentien de Boer (boerendochter), Hans Otjes (stem)

Ontstaan

Opgenomen in Kockengen. Jo De Meyere, bekend van de televisieserie 'Dagboek van een herdershond' verving Jules Croiset. Men moet terug gaan naar SPUIT ELF om een dusdanige ramp (financieel en artistiek) te vinden, aldus de recensenten. 182.704 bezoekers.

Filmuziek

Vladimir Cosma

Kleur

Kleur