Bekende gezichten, gemengde gevoelens (1980)

Alternatieve titel: Familiar faces and mixed feelings, Known faces, mixed feelings

Regie

Ate de Jong

Scenario

Ate de Jong, Leonard Frank

Release

04-09-1980

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

In een groot en vervallen hotel speelt zich een web van intriges en manipulaties af tussen mensen die in een hotel wonen en werken en een aantal gasten. Centraal staan de gebeurtenissen rond een danspaar. Hij (ober in het hotel) en zij (vrouw van de eigenaar) steken al hun energie in hun enige hobby: ballroomdansen. Het is een ware fixatie. Na een noodlottige val wordt de vrouw verwisseld voor een ander in een poging de oude situatie te herstellen. Het loopt uit op een mislukking; wat was is niet meer ter herstellen, de relaties zijn kapot, de illusies verbroken. De mensen gaan uit elkaar.

Cast

Hans Dagelet (Herman), Carol van Herwijnen (Karl), Trudy de Jong (Margot), Han Römer (Jacques), Els Ingeborg Smits (Doris), Jack Vecht (Stefan), Astrid Wijn (Doris), Elsje de Wijn (Hedda)

Ontstaan

Ate de Jong experimenteert met toneelgroep Baal naar de mogelijkheden om een theaterstuk te verfilmen. Er zijn heel wat veranderingen aangebracht in vergelijking met de toneelversie, maar toch blijft het, met uitzondering van de originele proloog, een statisch geheel. Over de betekenis van Strauss' stuk, waarin de representanten van een rigide bourgeoisie elkaar treffen in een afgelegen hotel met ballroom, lopen de interpretaties uiteen.

Filmuziek

Lodewijk de Boer

Kleur

Kleur