Missing Link (1998)

Regie

Ger Poppelaars

Scenario

Timo Veltkamp, Ger Poppelaars

Release

25-06-1998

Studio

Theorema Films

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. MISSING LINK vertelt het verhaal van de fantasierijke 11-jarige Rick die met zijn moeder Lydia en tante Wally opgroeit in het Nederland van de jaren vijftig. Rick heeft zijn vader nooit gekend, maar zijn moeder heeft hem verteld dat hij als piloot voor de RAF is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Sigarenboer Jef, de huidige aanbidder van Lydia, kan daarom in Ricks ogen niet tippen aan zijn echte vader, laat staan hem vervangen. Op school ziet Rick een film over ontdekkingsreizigers in de Congo en hij raakt gefascineerd door de magie van donker Afrika. In een oude atlas, die hij van zijn moeder heeft gekregen, staat een stamboom die de ontwikkeling van de mens verbeeld. Een vorige eigenaar heeft er de opmerking 'missing link' bijgeschreven. Als Rick in de krant leest dat een expeditie, op zoek naar de ontbrekende schakel in de evolutie, vanuit Brussel naar de Congo zal vertrekken, probeert hij tevergeefs expeditieleider professor Oudeweetering op te bellen. Rick, die vele studieboeken heeft bestudeerd, is ervan overtuigd dat de expeditie op de verkeerde plaats gaat zoeken. Na een hevige ruzie met zijn moeder over Jef, loopt Rick van huis weg en besluit hij de professor op te zoeken. Tijdens de chaotische reis naar Brussel leest hij een oud dagboek van zijn moeder, dat hij heeft gevonden in een zolderkast. Zijn wereld stort in als hij leest dat zijn vader geen RAF-piloot was, maar een getrouwde man. Lydia heeft inmiddels ontdekt dat Rick onderweg is naar Brussel en dat haar dagboek is verdwenen. Zij neemt contact op met professor Oudeweetering. Na vele jaren is zij gedwongen om de professor te vertellen dat hij de vader is van Rick.

Cast

Nick van Buiten (Rick Veenema), Tamar van den Dop (Lydia Veenema), Johan Leysen (Ed Oudeweetering), Thomas Acda (sigarenboer Jef), Viviane de Muynck (tante Wally), Lotte van der Laan (Stella Allofs), Han Kerckhoffs (Sietse Allofs), Wimie Wilhelm (Riet Allofs), Lottie Hellingman (Susanne), Sanne van Kampen (Debby), Tommy Meijdam (Walter), Floris Drost (Joost), Joke Tjalsma (Toos Verheyen), Titus Muizelaar (teacher), Annelies van der Bie, Ré Léonie, Ineke Veenhoven, Jan Boneschansker (members seance), Victor Löw (mister Panhard), Katelijne Verbeke (madame Distinguée), Pomme Poppelaars (young Rick), Freark Smink (policeman Terschelling), Anne-Marie Grosfeld (schoolteacher), Thierry Oudenaerde (receptionist pension), Roef Ragas (Adam), Daniella Remmers (Eva), Raymond Contein (Joseph), Orlando MacBean (Pygmee), Ad van Kempen (Inn keeper), Margot Ross (Bep), Russel Hekster, Tim Gunther, Remy Scholten, Greg Shore (Canadian soldiers), Peter Rouffaer (officer Tervuren), Flip Vanluchene (porter museum), François Beukelaers (minister), Michaël Pas (director museum), Filip Peeters (receptionist museum), Daan Hugaert (nightporter), Patricia de Wever (Jacqueline), Elouise Onstwedder (Liesbeth age 4), Hannah Risselada (Liesbeth age 15), Chayenne Vander Pluim (Mireille), Robert Jan Peters (Rick's RAF father), Bert Walthaus (police-officer), Kees Prins (Cro Magnon voice), Roef Ragas (Cro Magnon)

Ontstaan

Nederlands-Duits-Belgische co-produktie. Budget: 5 miljoen gulden. Opnamen in Brussel, op Terschelling, in Naaldwijk (Tropical Plantcenter) en in de Amsterdamse studio De Wenck op het Westergasterrein.

De Cro Magnon-mens is door Roef Ragas gelopen en gespeeld in een chroma-key pak in het Tropical Plantcenter. Elke scène moest minstens twee keer opgenomen worden; een keer met en een keer zonder Cro Magnon. Daarna zijn in Duitsland de opnamen bewerkt.

De film werd opgenomen in 1997, maar ging onder andere door het fenomenale succes van ABELTJE, waardoor er lange tijd geen ruimte was voor nóg een jeugdfilm, pas op 22 april 1999 in première.

Toegelaten tot het Filmfestival van Berlijn 1999 waar de film meedong naar De Glazen Beer van de Kinderjury

Facts

De TROS wilde bij de opnamen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en betaalde veel minder bijdrage dan vereist: namelijk 45.000 euro in plaats van 90.000 euro. MISSING LINK is namelijk een project dat grotendeels gefinancierd werd door het Stimuleringsfonds Nederlande Culturele Omroepproducties en om daarvoor in aanmerking te komen, moeten omroepen een eigen bijdrage leveren.

Filmuziek

Alain van Zeveren

Camera

Walther Van den Ende

Montage

Mario Steenbergen

Kostuums

Anne Verhoeven

Kleur

Zwart-Wit

Art director

Harry Ammerlaan