Tiro! (1979)

Regie

Jacob Bijl

Scenario

Jacob Bijl

Release

06-09-1979

Duur

110 minuten
Filminformatie

Verhaal

Tom is een jongen in de pubertijd, dol op eendenjacht en verknocht aan het Hollandse waterlandschap. Wanneer zijn vader de familiegronden wil verkopen aan een industrieproject, breekt het sluimerende verzet van Tom tegen zijn vader definitief baan. Zijn woede is echter volkomen onmachtig, want alles gaat toch door en verzet is zinloos. Zelfs zijn rebelse zusje Lilly, met wie hij een sterke band heeft, zwicht onder de onmogelijkheid de loop der dingen te veranderen. Tenslotte kiest Tom de dramatische uitweg van zelfmoord.

Cast

Matthias Maat (Tom Vieren), Geert de Jong (Lilly Vieren, zijn zus), Julien Schoenaerts (Alex Vieren, zijn vader), Alma=Henny Alma (Edith Vieren, zijn moeder), Linda van Dijck (Anke), Huub Hansen (Bas Bovenlander), Kitty Courbois (Lea Bovenlander), Arnold Gelderman (Stedeling), Hans Veerman (Korst), Truus te Selle (Dina Korst), Johan te Slaa (opa), Rien Poortvliet (burgemeester), Marina de Graaf (Marina, serveerster)

Ontstaan

Opgenomen in o.a. Ameide en Meerkerk. 'Tiro!' is een kreet die bij de eendenjacht wordt gebruikt. Vermoedelijk afgeleid van 'tirer': schieten. Het schokkende slot werd na de wereldpremière in Cannes (in de Quinzaine des Réalisateurs) opnieuw gemonteerd. Positief ontvangen.

Filmuziek

Ruud Bos

Camera

Paul van den Bos, Anton van Munster

Montage

Jane Sperr

Geluid

Bert Koops

Kleur

Kleur

Art director

Ruud van Dijk