Pentimento (1979)

Regie

Frans Zwartjes

Scenario

Frans Zwartjes

Release

15-02-1979

Duur

78
Filminformatie

Verhaal

Experimentele film. De actie vindt plaats in en rond een verlaten gebouw te Rotterdam. Mannen en vrouwen waden door een waterreservoir. Zij dragen hakschoenen en hockeysticks, wandelstokken, dassen, hoeden en revolvers. Mensen worden vermoord, voornamelijk vrouwen. Centraal figuur is een Japanse arts, die we zowel in oorlogstenue in een kamp zien als in iets wat lijkt op een ziekenhuis.

Cast

Moniek Toebosch, Trix Zwartjes, Helen Hedy, Aimée, Armand Perrenet, Babeth, Koos Fasel, Lillybeth, Marian Smit, Marianne, Paul Ho?ek, Ronald Beer

Ontstaan

'Pentimento' is een term uit de schilderkunst. In de achttiende en negentiende eeuw kwam het nogal eens voor dat over onafgemaakte of vergruisde schilderijen een nieuw schilderij werd opgezet. Doordat de verf vaak door de schilders zelf werd aangemaakt, waardoor de chemische samenstelling regelmatig wisselde, kon het voorkomen dat er een proces op gang kwam waarbij de verschillende lagen transparant worden. Het gevolg is dat je twee of drie schilderingen door elkaar ziet. 'Pentimento' betekent beelden achter de beelden. Voor deze film betekent dat: de werkelijkheid achter dat wat je ziet. Schijnbaar gaat de film over fysiek geweld, maar in wezen is het een psychologische oorlogsvoering, aldus Frans Zwartjes. De verlaten gebouwen in de film zijn de leegstaande waterleidinggebouwen 'Utopia' in Rotterdam. Feministen hebben kopieën gestolen en vernield omdat ze Frans Zwartjes een sadist vonden. In Haarlem is een kopie van de film gestolen, in stukken geknipt en in de gracht gegooid. Ook is een filmprojector op straat gegooid en zijn voorstellingen verziekt door het projectiedoek rood te schilderen en filmhuizen bedreigd waar de film gedraaid zou worden.

Filmuziek

Frans Zwartjes, Lodewijk de Boer, Michel Waisvisz, Tom Barlage

Kleur

Kleur