Opname (1979)

Alternatieve titel: In for treatment

Regie

Erik van Zuylen, Marja Kok

Scenario

Marja Kok

Release

25-10-1979

Duur

92
Filminformatie

Verhaal

Als een man plotseling wordt opgenomen voor observatie vertelt niemand hem waarom. Zijn vrouw krijgt de reden wel te horen: hij heeft kanker. De vrouw en de dokter besluiten het hem niet te vertellen. Ondanks de vijandige omgeving slaagt de man erin om wat van zijn laatste dagen te maken, samen met een jongeman, een kamergenoot. Hij gaat zelfs naar de bruiloft van zijn zoon, tegen dokters advies in. Het lukt hem zelfs om de staf van het ziekenhuis zich min of meer te laten gedragen als mensen. Maar hij zal sterven, dat weet hij.

Cast

Helmert Woudenberg (meneer De Waal, kweker uit Aalsmeer), Frank Groothof (Frank), Hans Man in 't Veld (Dr. Hageman), Daria Mohr (Anja Vonk), Herman Vinck (Franks vader), Olga Zuiderhoek (zuster), Shireen Strooker (zuster), Marja Kok, Cas Enklaar, Ivan Wolffers, Gerard Thoolen (broeder), Joop Admiraal (De Bruin), Cas Enkelaar, Ivan Wolffers, Rense Royaards, Gerrit Bons, Marja Leenders, Karin Oliemans, Arie Dijkstra, Bies Odit, Netty Engenering

Ontstaan

Robby Müller kwam voor de fotografie van deze film weer naar Nederland.

Productie: Henk Poncin. VARA/Ministerie van CRM/Nederlands Filmfonds/Het Werkteater. Spelregie: Marja Kok. Filmregie: Erik van Zuylen.

VARA televisiefilm.

Marja Kok schreef het scenario naar aanleiding van twee voorstellingen van het Werkteater: 'Je moet ermee leven' en 'Als de dood', die honderden keren 'op locatie' en in het theater werden gespeeld. Deze stukken werden gemaakt naar aanleiding van en geïnspireerd door de dood van de vader van Joop Admiraal. In nauwe samenwerking met Piet Admiraal (anesthesist) en Ivan Wolffers (huisarts) werd een 'tocht' langs ziekenhuizen ondernomen, waardoor de voorstellingen hun uiteindelijke vorm kregen. De vraag naar deze voorstellingen leek onuitputtelijk, waardoor het Werkteater besloot over te gaan tot verfilming.

Opgenomen in het Slotervaartziekenhuis en het St. Lucasziekenhuis in Amsterdam.

Facts

Over de hele wereld werd de film vertoond (en is zelfs in het Japans nagesynchroniseerd).

OPNAME wordt anno 2000 nog steeds gebruikt bij de opleiding voor verpleegkundigen.

Prijzen

Bronzen Luipaard 1980 in de categorie Oecomenische films op het festival te Locarno. Prix d'Italia 1980 (televisie-film). Eerste prijs te Varna. Zilveren Nipkow-schijf 1980. De film won in totaal 12 prijzen.

Camera

Robbie Müller

Montage

Hans van Dongen

Geluid

René van den Berg

Special effects

Bobby Eerhart

Kleur

Kleur