Martijn en de magiër (1979)

Alternatieve titel: Martin and the magician

Regie

Karst van der Meulen

Scenario

Karst van der Meulen, Piet Geelhoed

Release

05-07-1979

Duur

104
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. Martijn krijgt weinig aandacht van zijn ouders, die een dorpsbazaar drijven, en is veel op zichzelf aangewezen. Hij heeft fantasie genoeg, maar kan niet voldoen aan de verwachtingen die men van hem heeft. Als hij blijft zitten op school, is de boot aan. Alleen opa in het bejaardenhuis begrijpt hem en luistert naar zijn verhalen. Als er een filmploeg in zijn woonplaats neerstrijkt om een sprookjesfilm op te nemen, wordt Martijn tot hoofdrolspeler gekozen en opa krijgt de rol van tovenaar. Zijn ouders weten van niets en komen pas laat achter de activiteiten van hun zoontje in de vakantieweken. Deze heeft zich in die periode eveneens bezig gehouden met het jongetje Michiel, die in de ban is van een Oosterse magiŽr, die hem van zijn ouders, werkzaam in India, af wil houden.
De gebruikelijke chaos tijdens de filmproduktie wordt in de film nog afgewisseld door de mysterieuze toestanden rond de magiŽr en het gekidnapte jongetje, zodat er drie intriges door elkaar lopen.
Goed ontvangen bij de Nederlandse pers.

Cast

Bart GabriŽlse (Martijn Vonk/Roderick), Lex Goudsmit (opa van Martijn), Joost Prinsen (magiŽr), Cor van Rijn (vader Martijn), Jeroen Krabbť (regisseur), Albert Mol, Leen Jongewaard (rekwisiteurs), MariŽlle Fiolet (moeder van Martijn), Alexander Pola (producent), Wieteke van Dort (directrice bejaardenhuis), Allard van der Scheer (vader Michiel), Rudi Falkenhagen (vader Roderick), Mies Bouwman (moeder Roderick), Vincent Meyer (Michiel), Ingrid Schnieder (Tanja), Marieke Jacob (Monique), Aart Staartjes (vrachtrijder), Dick Swidde (klant met feestneus), Bert van der Linden, Ans Koppen, Flip Brandon, Ton Stello, Klaas ten Holt

Prijzen

Prijs voor de beste acteur bij het kinderfilmfeest te Moskou in 1979 en de 3e prijs te Gijon.

Filmuziek

Tonny Eyk

Kleur

Kleur