Kort Amerikaans (1979)

Regie

Guido Pieters

Scenario

Guido Pieters, Karin Loomans

Release

10-10-1979

Duur

97
Filminformatie

Verhaal

Credits: op jeugdige leeftijd wordt Erik van Poelgeest door zijn ouders gedwongen zijn haar 'kort Amerikaans' te laten knippen en wordt het litteken op zijn slaap zichtbaar. 1944: Erik woont nu op kamers en draagt weer lang haar. Hij zet zijn relatie met zijn onervaren en religieuze vriendin op het spel door haar tegen haar wil sexueel te gebruiken. Elly, een meisje met wie Erik lampekapjes beschildert en die, evenals Erik, ondergedoken is, maakt geen problemen. Onderwijl bezoekt Erik de schildersacademie van de NSB'er Van Grouw en gebruikt een gipsen vrouwentorso om zijn sexuele lusten ongestoord en onbedreigd te bevredigen. Wanneer Van Grouw op de vlucht gaat voor de naderende Amerikanen, krijgt Erik de sleutels van de academie en neemt daar zijn intrek. Hij heeft intussen kennis gemaakt met 'de Spin', een zonderling kunstenaar en nationaal-socialist, die door ophanging een einde aan zijn leven maakt. De dood van zijn broer schokt Erik diep, maar verandert niet veel aan zijn houding. Wel neemt zijn schilderijenproduktie toe. Elly trekt bij Erik in en betrapt hem met de vrouwenromp. Zij beschuldigt hem van lafheid en wordt door Erik gewurgd. Na de bevrijding proberen Nederlandse soldaten Erik te arresteren. Erik verdedigt zich met een geweer, maar wordt doodgeschoten.

Cast

Derek de Lint (Erik van Poelgeest), Tingue Dongelmans (Elly), Cristel Braak (Ans), Guus Oster (D'Ailleurs), Joop Admiraal (De Spin), Bernhard Droog (Van Grouw), Andrea Domburg (moeder van Erik), Pierre van Doude (vader van Erik), Hedie Meyling (Betty), Tilly Perin-Bouwmeester (oma), Henk Rigters (begrafenisondernemer), Liane Saalborn (mevrouw D'Ailleurs), Manon Alving (moeder De Spin), Ralph Wingens (heer Rozier), Nicolaas Homan (Erik als kleine jongen), Theo de Neff, Elsje Scherjon, Helmert Woudenberg, Marlous Fluitsma (stem)

Ontstaan

De hoofdrolspeelster Tingue Dongelmans werd door televisiekijkend Nederland uitgekozen tijdens Henk van der Meydens 'TV Privé'. De andere deelnemers kregen een (klein) rolletje. Critici vonden de film te slecht voor woorden. 372.577 bezoekers.

Filmuziek

Pim Koopman

Kleur

Kleur