Mijn vriend, of het verborgen leven van Jules Depraeter (1979)

Alternatieve titel: Mijn vriend, of de fantastische avonturen van Jules Depraeter, My friend

Regie

Fons Rademakers

Scenario

Gerard Soeteman

Release

05-04-1979

Studio

Fons Rademakers Producties

Duur

127
Filminformatie

Verhaal

Jules Depraeter is de eigenaar van een garagebedrijf, een bar, een groot buiten en nog zo wat. Hij leeft op grote voet van grotendeels onduidelijke inkomsten en heeft ook het een en ander met afpersing en fraude van doen. Daarenboven is hij onweerstaanbaar voor vrouwen, die zich bij de minste toenadering al laten veroveren. Dat laatste is echter niet het geval met de vrouw van de onderzoeksrechter Jensens. Door deze afwijzing verbeten geworden likt Depraeter zich bij Jensens in, met de bedoeling om zich nieuwe kansen te scheppen. Als snel wordt Jensens' vriendin een al even onwillig object van zijn begeerte. Jensens wordt door Depraeter bij diens duistere affaires betrokken zonder dat hij het zelf door heeft. Na een oplichtingsaffaire gaat het echter bergafwaarts met Depraeter, die eerder al uit wraak een mislukte bomaanslag op Jensens' vrouw heeft gepleegd. Deze sterft kort daarop een natuurlijke dood. Depraeter wordt gearresteerd, maar rekent op de hulp van Jensens, die hij onder druk heeft gezet met de bedreiging om hem te zullen beschuldigen van fraude en moord op zijn vrouw. Jensens grijpt niet in en Depraeter neemt op de aangekondigde wijze wraak. Op de rechtzitting is Jensens de hoofdbeklaagde; hij wordt schuldig bevonden en tot twintig jaar dwangarbeid veroordeeld. Depraeter, als zijn medeplichtige, krijgt vijftien jaar.

Cast

Peter Faber (Jules Depraeter), André van den Heuvel (John Jensens), Magda Cnudde (Ondine van Aelst), Dirk De Batist (Henri Vannoote), Pleuni Touw (Hélène Te Winkel), Florence Jamin (mevrouw Jensens), Kees ter Bruggen (Cecile), Camilia Blereau (Floorke Vannoote), Paul Cammermans (Hektor Morgenhand), Frans Vercammen (Brederode), Idwig Stéphane (Dr. Te Winkel), Germaine Pascal (Madame Lebelle), Henk de By (president van het Assisenhof), Frank Aendenboom (André), Dirk Celis (Verstegen), Herbert Flack (Luitenant Tille), Herman Coessens (motoragent), Frank Bravenboer (Mulder), Piet Merchie (Vermessen), Alexis Sachnovsky (Monsieur Lebelle)

Ontstaan

De film is gebaseerd op het proces Jespers in België. Willeke van Ammelrooy heeft een screentest gedaan, maar door haar theaterwerkzaamheden kreeg ze geen rol. Met gemengde gevoelens ontvangen. Flop bij de bioscoopbezoekers.

Filmuziek

Georges Delerue

Camera

Theo van de Sande

Montage

Frank Struys

Geluid

Kees Linthorst

Kleur

Kleur

Art director

Philippe Graff