Twee vrouwen (1979)

Alternatieve titel: Twice a woman/A Second Touch/two Women/Sweet Mistake

Regie

George Sluizer

Scenario

George Sluizer, Jurriën Rood

Release

23-05-1979

Studio

MGS Film

Duur

113
Filminformatie

Verhaal

Laura, een gescheiden vrouw van middelbare leeftijd, ontmoet het meisje Sylvia. Ze worden verliefd en gaan samenwonen. Het is één van Laura's grootste wensen om een kind te hebben, een kind dat ze zelf niet meer krijgen kan. Sylvia legt het aan met Alfred, Laura's ex-echtgenoot, en raakt zwanger. Onmiddelijk keert ze terug naar Laura, die niet beter wist dan dat ze Sylvia kwijt was. Alfred kan Sylvia's verraad echter niet verkroppen. Hij vermoordt haar. Vlak daarop hoort Laura dat haar in Zuid-Frankrijk wonende moeder is overleden.

Cast

Bibi Andersson (Laura), Sandra Dumas (Sylvia), Anthony Perkins (Alfred), Charles Gormley (Eric, toneelschrijver), Georg Frenkel Frank (Roeblyov), Kitty Courbois (moeder van Sylvia), Hans Veerman (vader van Sylvia), Tilly Perin-Bouwmeester (moeder van Laura), Astrid Weyman (Karin), Adrian Brine (Alan Denderman), Arnold Gelderman, Bernard-Pierre Donnadieu (twee Franse versierders), Joop Admiraal (onderwijzer), Walter van Canoy (rechercheur), Tim Beekman (groenteman), Sarah Godbold (Laura, klein), Scott Farlow (Denderman, klein), Colin Sanders (kapper), Chris Lomme, Matthias Maat, Siem Vroom

Ontstaan

Het verhaal wordt in flash-backs verteld tijdens Laura's reisnaar het zuiden. Nederlandse film met twee buitenlandse hoofdrolspelers, Engels gesproken. De Nederlandse nasynchronisatie werd door Thijs Ockersen geregisseerd. De Nederlands nagesynchroniseerde versie werd nergens vertoond. Na enige weken is de regisseur de bioscopen langs gegaan om een nieuwe versie te monteren, in totaal zes minuten korter. Eerder had Matthijs van Heijningen de film TWEE VROUWEN niet rondgekregen. Positief ontvangen bij de pers en bij Harry Mulisch. 191.765 bezoekers.

Het Filmmuseum in Amsterdam presenteerde op donderdag 16 oktober 2008 de digitaal gerestaureerde en nieuwe definitieve versie van de oorspronkelijke 35mm kopie uit 1979. Deze hoogwaardige restauratie is de eerste publieke showcase van het grootschalige digitaliserings- en conserveringsproject Beelden voor de Toekomst. De film kwam in het daaropvolgende weekend ook weer in de Nederlandse filmtheaters en is ook onderdeel van de reeks 'Nostalgie in Tuschinski' (16 november 2008). Daarnaast bracht Dutch Film Works de film ook op DVD uit. Voor deze nieuwe digitale versie van Twee Vrouwen werden de enige twee originele negatieven ingescand en beschadigingen en onvolkomenheden digitaal weggewerkt. De resultaten zijn niet te vergelijken met die van fotochemische restauratie: kabels, krassen en vlekken zijn digitaal ?weggeveegd? en de kleuren van de opnames zijn verlevendigd. In overleg met George Sluizer werd tenslotte een definitieve versie samengesteld. Deze volledig opnieuw gemonteerde en digitaal gerestaureerde versie diende als basis voor de nieuwe vertoningskopie en de DVD. Site: www.filmmuseum.nl/tweevrouwen.

Filmuziek

Willem Breuker

Camera

Mat van Hensbergen

Montage

Leo de Boer

Geluid

Piotr van Dijk

Kleur

Kleur

Art director

Michel Bodt