Vrouw als Eva, Een (1979)

Alternatieve titel: woman like Eve, A

Regie

Nouchka van Brakel

Scenario

Nouchka van Brakel, Carel Donck

Release

25-01-1979

Studio

Sigma Films

Duur

113
Filminformatie

Verhaal

Eva is een modaal huisvrouwtje, die door haar man Ad met een vriendin op vakantie wordt gestuurd, als ze tekenen van overspannenheid gaat vertonen. In Zuid-Frankrijk ontmoet ze Liliane, een lesbisch meisje die in een plattelandscommune woont. Op een vrouwenfestival in Amsterdam ontmoet ze Liliane opnieuw en aarzelend geeft Eva toe aan haar gevoelens jegens Liliane. Intussen wordt haar relatie met Ad ook steeds slechter, zodat ze haar huis ontvlucht naar Liliane's commune. Ook daar houdt ze het niet uit; ze verlangd naar haar kinderen. Terug in Nederland gaat ze in een woonboot wonen samen met haar kinderen, die haar voorlopig zijn toegewezen. Liliane verblijft afwisselend in Frankrijk en Nederland. Bij de definitieve uitspraak worden de kinderen aan Ad toegewezen, omdat deze intussen op het punt van hertrouwen staat. Eva wil (definitief?) afreizen naar Zuid-Frankrijk, maar laat op het station haar trein vertrekken zonder te zijn ingestapt.

Cast

Monique van de Ven (Eva), Maria Schneider (Liliane), Peter Faber (Ad), Marijke Merckens (Sonja), Anna Knaup (Britta), Mike Bendig (Sander), Renée Soutendijk (Sigried), Truus Dekker (oma), Elsje Scherjon (mevrouw Degenkamp), Heleen van Meurs (advocate), Marjon Brandsma (Margreet), Karin Meerman (Jet), Trudy de Jong (Coby), Ben Hulsman (Gerrit), Theo de Groot (Daan), Guikje Roethof (vriendin), Anna van Beers (verkoopster), Harrie van Cranenburgh (rechter), Hans van Veghel (rechter), Herman Doeleman (advocaat), Ineke de Graaf (advocate), Rik van Hulst (man Raad van de Kinderbescherming), Marion Gobau, Heleen van Meurs

Ontstaan

Nouchka van Brakel vond Monique van de Ven eigenlijk te jong voor de hoofdrol, maar gaf producent Matthijs van Heijningen zijn zin. Cameravrouw Nurith Aviv had tijdens de opnamen een verhouding met de net van drugs afgekickte actrice Maria Schneider. In EEN VROUW ALS EVA wordt opvallend veel 7 Up gedronken door het gezin van Ad en Eva en ook de ABN mag niet klagen over hoe zij in beeld komt. 565.646 bezoekers.

Facts

Monique van de Ven in 'VARA TV Magazine' 48-2006: "Ik was eerste keus voor de rol, maar tijdens het kijken van de rushes vonden ze me weer te jong. Vervolgens mochten Telegraaf-lezers meedenken of ik wel of niet geschikt was voor de rol en werd ik het alsnog. Nu denk ik: dat ik dat heb gepikt. Ik zie er veel te ouderwets uit met dat haar, ook al voor die tijd en dat was alleen maar om me ouder te maken. En daar gaat het dus helemaal niet om, al was ik een heel jonge moeder geweest, wat maakt het uit. Ik speelde iemand in verwarring."

Filmuziek

Laurens van Rooyen

Camera

Nurith Aviv

Montage

Ine Schenkkan

Geluid

Victor Dekker, Peter Vink

Kleur

Kleur

Art director

Inger Kolff