Dag Dokter (1978)

Alternatieve titel: Inheritance, The

Regie

Ate de Jong, Hugo Claus

Release

21-12-1978

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

De veelbelovende assistent-arts Jim -gespeeld door de Amerikaan Billy Ward- denkt erover het ziekenhuiswerk op te geven en zich geheel op de research te werpen. Hij komt daarbij in conflict met het hoofd van het ziekenhuis, tevens zijn schoonvader, professor Bernard Delfman. Jims vrouw Ingrid wendt zich van hem af en gaat samenwonen met zijn studiegenoot Theo. Bernard komt er kort daarop achter dat de toestand van zijn hart zorgwekkend is. Hij houdt die kennis voor zichzelf, vertelt zelfs niets aan zijn vrouw Elisabeth (van hun huwelijk rest trouwens nog maar nauwelijks een façade) en vraagt Jim tijdelijk zijn praktijk over te nemen. Zelf trekt hij zich met een vriendin terug in een vakantiehuisje. Als Jim hem komt opzoeken, krijgt hij een hartaanval en overlijdt kort daarna. Jim zet zijn praktijk voort en gaat zich steeds sterker met hem identificeren, wat tot een geestelijke crisis leidt. Tenslotte hervindt hij zich weer en ook Ingrid komt weer bij hem terug.

Cast

Billy Ward (Jimmy Sanders), André van de Heuvel (professor Bernard Delfman), Kitty Janssen (Elisabeth Delfman), Monique van de Ven (Ingrid Sanders), Astrid Wijn (Marjan van Dijk), Derek de Lint (Theo van Delft), Dick Swidde (de heer Koppers, patiënt), Matthijs van Heijningen (corpulente patiënt), Huub van der Lubbe (Maxim), Diana Dobbelman (verpleegster)

Ontstaan

Opgenomen in o.a. Hilversum (ziekenhuis Zonnestraal) en Amsterdam. Willem Ruis is op televisiebeelden te zien. Duidelijke sponsoring door Hewlett Packard.

Filmuziek

Willem Breuker, Johan Pachelbel

Camera

Paul van den Bos