Meneer Klomp (1978)

Alternatieve titel: Mr. Klomp

Regie

Otto Jongerius

Scenario

Otto Jongerius, Roy Logger

Release

02-11-1978

Studio

Hollandia Filmproducties

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

Meneer Klomp, 55 jaar oud, wordt door de jonge personeelsleden van een grote verzekeringsmaatschappij constant belachelijk gemaakt; ze vegen de vloer met hem en zijn baan aan. Ze besluiten om hem in de val te laten lopen. Het is hen namelijk niet ontgaan dat hij wel wat voelt voor de 18 jarige typiste Helen. Helen daagt meneer Klomp uit. Wanneer hij haar omhelst, wordt hij op heterdaad betrapt. Meneer Klomp weet niet te herstellen van de schrik en gaat eerder met pensioen. Hij weet echter niet wat hij met al zijn vrije tijd moet beginnen. Zijn vrouw beslist alles voor hem en hij moet vaak aan Helen denken. Hij besluit haar te schaduwen. Wanneer Helen mevrouw Klomp opzoekt om te klagen over haar mans gedrag komt alles tot een climax. Hij krijgt zijn uitlaatklep echter niet; hij laat haar weglopen en spuit een brandblusser leeg in zijn auto.

Cast

Leo de Hartogh (Ger Klomp), Myriam van Loon (Helen), Riek Schagen (Koosje Klomp), Henny Alma (Fanny Beekhuis), Tim Beekman (Ab Gorter), Mimi Kok jr. (Riet Gorter), Thomas Koolhaas (Donald), Guus Hermus (man in regenjas), Lou Steenbergen (directeur), Dick Scheffer (Van 't Klooster), Elja Pelgrom (Tini), Kees ter Bruggen (serveerster)

Ontstaan

MENEER KLOMP is opgedragen aan Bert Haanstra.

Van de lange cast-lijst zijn alleen de eerste namen zichtbaar; de anderen zijn figuratie. Zelfs Guus Hermus die als gastrol wordt vermeld, doet niet meer dan de Amersfoortse Courant lezen.

Opgenomen in Amersfoort, met extra aandacht voor Broodje Sjors, Alberto wijn- & drankdiscount, Grolsch, Dr. Nolenslaan en het winkelcentrum.

De blauwe Fiat van Meneer Klomp heeft 18-TL-35 als kenteken.

Toneelspeler Leo de Hartogh speelde voor het eerst sinds 1936 (JONGE HARTEN) weer een hoofdrol in een film.

In de voorpubliciteit werd Myriam van Loon in de Marilyn Monroe-hoek geschreven. Ze was eerder een paar keer te zien op de cover van 'Viva'.

Otto Jongerius maakte eerder met een luik uit ALLE DAGEN FEEST, voor televisie maakte hij verfilmingen van Simon Carmiggelts 'Kronkels'.

Kritiek was er vooral op de stereotype omgeving van de toch al saaie meneer Klomp. Lof voor de detailrijke kantooromgeving aan het begin van de film. Peter van Bueren in 'de Volkskrant': "Het is een kleine film gebleven, die bepaald niet onkundig is gemaakt."

16.615 bezoekers.

Filmuziek

Jean Sibelius

Camera

Frans Bromet

Montage

Rob van Steensel

Kostuums

Kees Verkooyen

Geluid

René van den Berg, Barry van der Sluis

Special effects

Harry Wiessenhaan, Johan Bogers