Mysteries (1978)

Regie

Paul de Lussanet

Scenario

Paul de Lussanet

Release

07-09-1978

Studio

Sigma Film

Duur

101
Filminformatie

Verhaal

Op een dag in 1891 doet Johan Nagel zijn intrede in een rustig kustplaatsje. Hij is een mysterieuze, zich superieur dragende, maar gekwelde figuur, die na korte tijd verliefd wordt op Dany Kielland, de plaatselijke femme fatale, voor wie zich eerder al een afgewezen minnaar om het leven bracht. Nagel wordt door de afwisselend toenaderende en afwijzende houding van Dany tot wanhoop gedreven, maar schijnt daar anderzijds wel van te genieten. Ten einde raad vraagt hij het wat zonderlinge, eenzaam wonende vrouwtje Martha Gude ten huwelijk. Ze stemt toe, maar herroept die beslissing de volgende dag, naar blijkt onder invloed van Dany. Nagel probeert zelfmoord te plegen en gaat lijden aan hallucinaties. Tenslotte springt hij op een nacht in zee. De dwerg Minuut, met wie Nagel vanaf het eerste moment vriendschap had gesloten en die als verteller van het verhaal optreedt, neemt wraak door Dany bijtend zuur in het gezicht te gooien, haar voor het leven tekenend.

Cast

Rutger Hauer (Johan Nagel), Sylvia Kristel (Dany Kielland), David Rappaport (Minuut), Rita Tushingham (Martha Gude), Andréa Ferréol (Kamma), Kees Brusse (Dr. Stenersen), Liesbeth List (mevr. Stenersen), Fons Rademakers (commissaris), Adrian Brine (waard), Marina de Graaf (Sara), Siem Vroom (deurwaarder), Lex van Delden (student), Vivian Heilbron (Frederikke), Peter Faber (Karlsen) Nasynchronisatie: Gees Linnebank (Minuut/verteller), Marjon Brandsma (Dany), Mariëlle Fiolet (Martha), Helmert Woudenberg (waard)

Ontstaan

Op het Engelse eiland Man opgenomen. Oorspronkelijk hadden Paul de Lussanet en Matthijs van Heijningen Terence Stamp voor de mannelijke hoofdrol op het oog, maar die kon niet. Rutger Hauer en Sylvia Kristel besloten af te zien van hun gebruikelijke honoraria en daarmee medefinancier te worden.

Filmuziek

Laurens van Rooyen

Camera

Robbie Müller