Pinkeltje (1978)

Alternatieve titel: Fingerling, Pünkelchen

Regie

Harrie Geelen

Scenario

Harrie Geelen

Release

29-06-1978

Studio

Pan Film, Cinecentrum

Duur

88
Filminformatie

Verhaal

Terwijl Pinkeltje en Pinkelotje in hun 'heen en weer'-ballon op weg zijn naar meneer Dick Laan om zijn hulp in te roepen bij de opsporing van baron Krikhaar, de uitvinder van de vergeetthee, ontvoeren de lobbessen Van der Kal en Troelstra in Pinkeltjesland prinses Pinkelily en pinkeldame Akeleitje. De onverschrokken poortbewaarder Ponkel en prins Pinkelbert achtervolgen de lobbessen en beide pinkeldames tot in het huis van professor Ludwig van Cleve, waar de dappere achtervolgers worden ontdekt en eveneens gevangen genomen. Pinkel en Pinkelotje zijn inmiddels geland in de tuin van meneer Dick Laan en met zijn hulp ontdekken de pinkellandbewonertjes dat baron Krikhaar ten huize van professor van Cleve verblijft. Via een nachtelijke inbraak, waarbij Pinkeltje met de pinkelpokken strooit en met behulp van de vergeetthee, worden de gevangen Pinkellanders bevrijdt. Na hartelijk afscheid te hebben genomen van meneer Dick Laan, vertrekken de miniscule mensjes in de 'heen en weer'-ballon naar Pinkeltjesland.

Cast

Aart Staartjes (Pinkeltje), Wieteke van Dort (Pinkelotje), Bob de Lange (meneer Dick Laan), Paul Meyer (dikke Leo van der Kal), Sacco van der Made (Troelstra), Lex Goudsmit (pinkelbaron Krikhaar), Ab Hofstee (poortbewaarder Ponkel), Will van Selst (prins Pinkelbert), Emmy Lopes Dias (pinkeldame Akeleitje), Jorrit Stellema (prinses Pinkelilly), Ferd Hugas (professor Ludwig von Cleve), Onno Molenkamp (taxichauffeur), Riet Wieland Los (verkoopster), Eddy Harmsen (douanebeambte)

Ontstaan

Door middel van 'chroma key' op video ontstonden de scènes met de kabouters en grote mensen. De verhouding van de kabouter- tot de mensenwereld is door Harrie Geelen op 3 : 40 bepaald. In de verhouding 3 : 40 kom je bij een gemiddelde mensenlengte van 1,70 meter op een pinkellengte van ruim 12 centimeter, terwijl de gemiddelde pinklengte, ruim genomen, op 7 centimeter kan worden gesteld. Daarmee zijn Pinkeltje en zijn medekabouters dus te groot. Geelen heeft voor deze afwijking gekozen om voorwerpen uit de mensenwereld (zoals een telefoon) nog herkenbaar in één beeld samen te kunnen brengenmet de Pinkels. 570.333 bezoekers.

Filmuziek

Joop Stokkermans

Camera

Pim Heytman

Montage

Koos Remkes (beeldband), Nely Willemse, Fredo Krooshof (film)