Nacht zonder zegen (1978)

Alternatieve titel: Night of doom

Regie

Jan Dorresteijn

Scenario

Henk Bos, Jan Dorresteijn

Release

11-05-1978

Studio

Maggan Films, Fuga Filmprodukties, Cinecentrum

Duur

89
Filminformatie

Verhaal

Een man van middelbare leeftijd, Alfred, brengt tijdens een echtelijke ruzie per ongeluk zijn vrouw om het leven. Na een gevangenisstraf van vier jaar te hebben uitgezeten, keert hij in de maatschappij terug als een door zijn geweten geplaagd man. Hij leidt een bescheiden bestaan, woont in een sousterrain -waar zijn schoonzuster als hospita fungeert- en werkt op een reisbureau. Op een dag redt hij een meisje, Gonny, van de attenties van een bende opgeschoten jongens in een Amsterdamse kroeg. Het meisje voelt zich al snel aangetrokken tot de vaderlijke figuur van Alfred, die haar in bescherming neemt. Haar jeugdige onbezorgdheid fascineert hem, maar hij verdringt zijn gevoelens, omdat herinneringen hem krachtig parten spelen. Gonny slaagt er met wat brutaliteit in een nacht bij Alfred door te brengen. Deze krijgt het met zijn verleden zozeer te kwaad dat een onoverzichtelijke situatie ontstaat waarbij Gonny per ongeluk in een mes valt. Alfred ziet roerloos toe hoe zij sterft, breekt tenslotte de vloer open en verbergt het lijk van hetavontuurlijke, onschuldige meisje. Ten einde raad pleegt hij zelfmoord.

Cast

Geert Tijssens (Alfred), Ingrid de Vos (Gonny, zijn vriendin), Femke Boersma (hospita), Helen Hedy (Alfred's vrouw), Cok Henneman, Michiel Kerbosch, Basilio Menoz Mora (schilder), Alwin Djaoen, Kennard Nikolai Bos, Shirota Haruo

Ontstaan

De gelijknamige roman van Johan Fabricius vertoont nauwelijks enige overeenkomst met deze film. In het boek is Alfred een lustmoordenaar, die vlak na de Tweede Wereldoorlog een prostituée ombrengt. Dit gegeven is weer geïnspireerd door de Christie-moorden in Londen. Alleen het basisgegeven van het boek is gebruikt: een man die een relatie aangaat, beseffend dat er een doem op hem rust. Door de kritiek afgeslacht. Na één week uit de bioscopen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verdwenen. In november 1978 beleefde de film in Alhambra 4 in Enschede een tweede première als herkansing.

Facts

In de film is een fragment te zien uit HELP, DE DOKTER VERZUIPT! uit 1974.

Filmuziek

Rick van der Linden

Camera

Ben Tenniglo

Montage

Ine Schenkkan