Advocaat van de Hanen (1996)

Alternatieve titel: Punk Lawyer

Regie

Gerrit van der Elst

Scenario

Gerrit van Elst, Kitty Verrips, naar de roman

Release

09-05-1996

Studio

Sigma Pictures Prod.

Duur

100
Filminformatie

Verhaal

Ernst Quispel is op de goede weg. Met zijn vrouw Zwanet en baby-dochter woont hij in het juiste huis in de juiste buurt. Zijn vader, ook advocaat, droomt van een gezamenlijke praktijk. Één hooguit twee keer per jaar onderneemt hij een met alcohol overgoten kroegentocht. Ernst Quispel is dipsomaan. Op een van zijn tochten bestormt de ME een kraakpand. Quispel probeert een oude man te redden, maar wordt gearresteerd. In de politiecel is hij getuige van de dood van een jonge kraker. Hij zwijgt over wat hij gezien heeft, maar onder druk van de krakers en autoriteiten onstaat toch een gewetenscrisis en hij besluit een verklaring af te leggen. Quispel is volwassener geworden en als verdediger van de ouders van de kraker is hij als herboren: eerlijk, recht door zee en met een andere kijk op de dingen. Hij wordt weer verliefd op zijn vrouw, maar het is te laat. Zij heeft een verhouding gekregen met zijn beste vriend Frank. Quispel grijpt weer naar de fles, aanvaardt zijn lot en verdwijnt in het Amsterdamse caféleven.

Cast

Pierre Bokma (mr. Ernst Quispel), Margo Dames (Zwanet), Jaap Spijkers (Frank), Peter Oosthoek (Quispel sr.), Yoka Berretty (moeder Quispel), Roos Ouwehand (Roxanne), Marcel Hensema (Pixley), André Arend van Noord (kraker Kiliaan Noppen), Johan Simons (vader Noppen), Beppie Melissen (moeder Noppen), Daniëlla Remmers (Francine), Titus Muizelaar (De Moei), Hans Kesting (Hanekroot), Hans Croiset (dr. Rollema), Hans Karsenbarg (Officier van Justitie), Marcel Mutsers (bewaarder Rinus), Evert van der Meulen (bewaarder Jaap), Sieto Hoving (burgemeester), Marie Kooyman (aantrekkelijke vrouw), Marja Kok (zwerfster), Ferdinand Biesheuvel (barman grand café), Tim van de Korpuit (barman bruin café), Truus te Selle (Nederlandse vrouw in café), Helen Ann Ross (Engelse vrouw in café), Hugo Alexander van Riet (taxichauffeur), Judith Oudshoorn (meisje disco), Emiel Jansen (portier disco), Rineke Koek (bardame krakers café), Frits Butzelaar (oude man), Robert van Leeuwen (geluidsman), Rob Metgod (balie agent), Fedja van Huêt (agent), Bart de Vries (politiefotograaf), Alexandra Niezen (receptioniste), Hans Somers (arts mortuarium), Marije Goeting (Kathy), Lisa Hendriks (baby Cynthia), Tine Joustra (advocate), Leopold Witte (advocaat), Leo Hogenboom (Hoofdcommissaris van politie), Anna de Vries (verpleegster), Pier van Brakel (barman Jordaan café)

Ontstaan

Historie: Budget: 3.000.000 gulden. Het personage van de in de cel overleden 18-jarige uit boek en film is gebaseerd op de kraker Hans Kok. De film gaat echter vooral over een man die meer weet dan hij wil weten. Producent Matthijs van Heijningen wilde de film alleen in Rotterdam vertonen op het International Film Festival als openings- of als slotfilm; zoniet dan week hij uit naar het festival van Berlijn. Eerder leverde deze eis met de film VALS LICHT als resultaat op dat de film op geen van beide festivals te zien was. ADVOCAAT VAN DE HANEN draaide uiteindelijk echter alleen in het programma 'Dutch perspective' voor buitenlandse gasten. 3.286 bezoekers.

Facts

Zo'n driehonderd politieagenten, voor een deel gerecruteerd van politie-opleidingen, speelden in de film de krakers. Omdat de inhoud van de film de kraakbeweging niet beviel, verstoorden zij op zondag 25 juni 1995 de filmopnamen in de Amsterdamse Ruyschstraat. Producent Matthijs van Heijningen kreeg een pamflet met tien eisen voorgelegd, met als belangrijkste dat de filmaftiteling moet vermelden dat 'deze film de geschiedenis van de kraakbeweging in een negatief (gewelddadig) daglicht plaatst' en dat 'de politie probeert door deelname aan deze film haar naam te zuiveren'. Van Heijningen ging met de eisen accoord, zodat het produktiebudget niet leed onder de actie. Omdat de verklaring pal voor de eindaftiteling is gemonteerd, lijkt het alsof het een politiek statement van de filmmaker is.

In de film zijn parkeermeters te zien, hoewel die in 1980 nog niet in Amsterdam stonden.

Filmuziek

Paul M. van Brugge

Camera

Lex Wertwijn

Montage

Mario Steenbergen

Kostuums

Jany Temime

Geluid

Viktor Dekker

Art director

Vincent de Pater