Soleil des hyenes (1977)

Alternatieve titel: zonnevreters, De, Hyena's onder de zon, Chamass wa el dibua, Sun of the hyenas

Regie

Ridha Behi

Scenario

Ridha Behi

Release

14-10-1977

Studio

Newin Productions, Stichting Fugitive Cinema

Duur

104
Filminformatie

Verhaal

Een vissersdorp aan de Noordafrikaanse kust wordt door Duitse projectontwikkelaars ontdekt. Zij willen er een hotel bouwen en er een toeristische badplaats van maken. Daarin worden ze door het ministerie van Toerisme in dat Noordafrikaanse land gesteund. Weldra begint men met bouwen. Hai Ibrahim, een rijke grondspeculant, die in het dorp woont, zoekt contact met de projectontwikkelaars en wil de bevolking van het dorp inschakelen. Wie niet voor hem wil werken en protesteert wordt gearresteerd, zoals de jonge visser Tahar. Tenslotte werkt vrijwel iedereen in het dorp voor de toeristen; de één in het hotel, de ander als kaartenverkoper. Van vissen komt dan weinig meer.

Cast

Larbi Doghmi (Haj Ibrahim), Mahmoud Morsi (Lamine), Habachi (Ali), Ahmed Snoussi (Tahar), Hélène Catzaras (Mariem), El Omari (Omda), Tewfik Guiga (Slim), El Ghazi (oude Mahmoud), Aicha Rajidi (Zakia), Mohamed Jillali (Salem), Moustapha Zaari (geleerde), Salah ben Moussa (prefect), Mohamed Mehdi (hoteldirecteur), Mourad Methkal (Naji), Jacky Carlen, Paul Bourgeay (Duitsers), Menno Euwe, Rens Oomens, Erik Langhout, Theo van de Sande (cameraploeg)

Ontstaan

Het probleem van de ontwrichting van een autochtone samenleving door het massa-toerisme, dat de Tunesische regisseur Behi aan de orde stel, is zo reëel dat de Tunesische regering hem geen toestemming gaf om de film in Tunesië te maken. De opnamen zijn gemaakt in Marokko. Gemaakt met steun van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Filmuziek

Nicola Piovani

Camera

Theo van de Sande

Montage

Ton de Graaff

Art director

Jean-Robert Marquis