Debuut, Het (1977)

Alternatieve titel: début, The

Regie

Nouchka van Brakel

Scenario

Nouchka van Brakel, Carel Donk

Release

18-05-1977

Studio

Sigma Filmproductions

Duur

94
Filminformatie

Verhaal

De veertienjarige Caroline wordt verliefd op de vierenveertig jarige Hugo, een vriend van haar ouders. Hugo is samen met zijn vrouw Rita over uit Zambia voor een kerstvakantie. Caroline heeft weliswaar een moeder die haar vriendin wil zijn, maar een vader uit het jaar nul. Hugo's huwelijk verkeert in een hachelijke fase. De verliefdheid groeit en bloeit in stiekeme ontmoetingen en puberale escapades. Dan is het al ras van (hotel)bed naar (hotel)bed. De verwijdering komt als Hugo zijn vrouw niet wil opgeven en deze ook nog zwanger maakt, Caroline zich door de bevaderende Hugo in een keurslijf geperst voelt en als haar vriendin en klasgenoten haar uitlachen als 'ouwe mannen neukster'. Caroline denkt Hugo kwijt te willen, valt in de grijpgrage handen van de grote schoolversierder en raakt emotioneel tot aan de rand van suicide. Een jonge leraar van school vangt haar goed op, waarna ze in staat is afscheid te nemen van Hugo, die teruggaat naar Afrika. In de armen van haar moeder huilt ze uit.

Cast

Marina de Graaf (Caroline), Gerard Cox (Hugo), Kitty Courbois (Caroline's moeder), Wendy Ferweda (Caroline's zus), Pleuni Touw, Dolf de Vries, Sandrien van Brakel, Pieter Fleury, Yvette Merlin, Mathilde Willink, Daco de la Bretonnière, Adrian Brine, Simone Ettekoven, Theo de Groot, Judith Hees, Trudy de Jong, Joop Keesmaat, Hans Kemna

Ontstaan

Debuut van Nouchka van Brakel als regisseur van een lange speelfilm. Zij had in 1967 haar eerste korte filmpje SABOTAGE gemaakt. Producent Matthijs van Heijningen had zelf Wendy Ferweda op het oog voor de hoofdrol van Caroline, maar Nouchka van Brakel vond haar niet geschikt. Op het laatste moment werd toen de 16-jarige Marina de Graaf gevonden, die in deze film debuteert. Wendy Ferweda speelt nu Caroline's zus. Daco de la Bretonnière is de broer van Esmée (uit DE JOHNSONS). 255.504 bezoekers, nummer 12 in het jaaroverzicht over 1977.

Facts

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw keken Nederlanders heel anders aan tegen seks met minderjarigen dan anno 2012. Toen namen politici het op voor pedofielen en de première van HET DEBUUT verliep dan ook zonder enige ophef. Marina de Graaf in de Veronicagids 7 van 12 februari 1977: "Het is geen seksfilm, er wordt niet sensationeel in gevreeën. Maar ik ga natuurlijk niet met een bikini in bad. (...) Dat acteren interesseert me niet zo. De sfeer eromheen is veel belangrijker. Ik wal dan ook liever de technische kant op."

Prijzen

Tweede prijs op het festival van Caïro.

Filmuziek

Ron Westerbeek met de groep Water

Camera

Theo van de Sande

Montage

Gust Verschueren