Peetmoeder, De (1977)

Alternatieve titel: godmother, The

Regie

Tom Manders jr.

Scenario

Kees Manders

Release

10-03-1977

Duur

96
Filminformatie

Verhaal

Decennia na de dood van haar vader (vermoord door Al Capone) begint Dolores Mandera met de opbouw van een misdaadsyndicaat in Amsterdam. Zij wordt bijgestaan door drie van haar vier zoons (de jongste Jean-Pierre heeft kwaad het huis verlaten) en een 'geniale' uitvinder. Dolores kan verder rekenen op de steun van een aantal hoeren (onder andere Blonde Greet) en souteneurs. Nadat de organisatie enige kraken heeft gezet (o.a. bij De Nederlandse Bank) wordt de strijd aangebonden met de concurrerende Mafiola's. De inzet is het showbusiness-blad 'Yel'. Dolores is in dit blad ge´nteresseerd omdat haar zoon Ricardo als zanger wil doorstoten naar de top. Dolores' hoeren bewerken de diskjockeys van Hilversum, terwijl de Hell's Angels de bezitters van jukeboxen onder handen nemen. Ricardo wordt een ster, maar Dolores is steeds met haar gedachten bij Jean-Pierre. Deze zoon wordt uiteindelijk -volgespoten met drugs- opgespoord en onder behandeling geplaatst. Terwijl de bendeleden zich voortdurend vermaken met zingen en dansen, bloeit het syndicaat. De opbouwperiode wordt afgesloten met een parade op een dijk. Alle liedjes uit de film worden nog eens herhaald. Titelsong: 'Ik ben Blonde Greet' van Blonde Greet ('Ik ben Blonde Greet, pijn ammereet, en ik leef vamme spleet').

Cast

Teddy Schaank (Dolores Mandera), Dolf Ephra´m, Bert Dijkstra (uitvinder), Dick Swidde, Hans Cornelissen, Liela Tony Zwart, Henk Schram, Vera Bom, Sasi Naz, Paula Combach, Kosuchi, Ricky van Inge, Franklin van den Hurk, Cees van Oyen, Jan Winter

Ontstaan

Binnen een week waren de meeste kopieŰn weer uit de bioscoop verdwenen. In de recensies werd gesproken van een inferieur produkt, een wanprestatie en een belediging voor het publiek.