Toestanden (1976)

Alternatieve titel: In a mess

Regie

Thijs Chanowski

Scenario

Werkteater, Jet Willers

Release

23-12-1976

Duur

80
Filminformatie

Verhaal

In acht episoden worden de toestanden en wantoestanden in de psychiatrische verpleging in beeld gebracht door de acteurs van het Werkteater. THUIS: Ria vertoont afwijkend gedrag in de ogen van haar ouder en van tante Annie. Zij kan het leven niet meer aan. HET GEBOUW: Televisiekwis, waarin de kijkers moeten raden in welk gebouw de televisieploeg opnamen maakt. Het betreft een psychiatrische inrichting. HET SYSTEEM: Veel hoogdravend psychiatrisch geklets in confrontatie met een patiŽnt die gewoon wordt platgespoten. HET SPROOKJE: Voor patiŽnten en begeleiders wordt het sprookje 'Vrouw Holle' opgevoerd, met als nieuwe moraal: helpen is niet het voor de ander doen, maar de ander (de patiŽnt) stimuleren het zelf te doen. HET EXPERIMENT: …ťn der patiŽnten mag zijn collega's, die op zijn verzoek twee dagen zonder medicijnen zijn gebleven, mee uitnemen voor een picknick. De dokter, die zo nodig als 'observator' erbij aanwezig moet zijn, versjteert de hele zaak. BEWUSTWORDING: Via een uitnodigende benadering van de kant van haar begeleiders, ontwaakt Yolande uit haar apathie en kan ze trauma's onder woorden beginnen te brengen. HERKENNING: Een vrouw, kinderen uit huis, pakt haar oude beroep van verpleegster weer op. Alles is nog precies zo als twintig jaar geleden. Maar met een nieuwe directeur groeit ze mee naar een heel nieuwe aanpak van de psychiatrische patiŽnten. WEER THUIS: Ria komt na haar verblijf in zo'n vooruitstrevende, gedemocratiseerde inrichting thuis in hetzelfde enghartige, autoritaire en gefrustreerde milieu. Ze deelt haar ouders en tante Annie mee dat ze op kamers gaat wonen en dat doet ze ook.

Cast

Joop Admiraal, Peter Faber, Helmert Woudenberg, Cas Enklaar, Yolande Bertsch, Shireen Strooker, Herman Vinck, Rense Royaards, Gerard Thoolen, Frank Groothof, Marja Kok, Hans Man in 't Veld, Daria Mohr, Olga Zuiderhoek

Ontstaan

Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn 1977.

Marja Kok in 'VARA TV magazine' nummer 14-2000, naar aanleiding van de televisie-uitzending op zaterdag 1 april 2000(eigenlijk zondag 2 april 2000): "Een mooi tijdsbeeld, vanwege het beeld dat wordt geschetst van de democratisering van de psychiatrie, die was gebaseerd op het werk van psychiaters als R.D. Laing met 'Gezin en waanzin' en J. Foudraine ('Wie is van hout'). Het draait om de wantoestanden en absurditeiten van de behandelingen; daar tegenin ging een tendens -ook verbeeld in het tegelijk gedraaide ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST- om de grens tussen normaal en gek wat minder scherp te trekken. Inmiddels zijn we, of dat nu goed is of niet, weer terug bij af natuurlijk, met de terugkeer van shocktherapie en het veelvuldig gebruik van medicijnen."

Toneelgroep 'Het Werkteater' werd in 1970 opgericht en zou vijftien jaar bestaan. De twaalf oprichters van Het Werkteaters wisten vooral wat ze niet wilden toen ze hun avontuur begonnen: geen zakelijk leider, geen artistiek leider, geen regisseur, geen dramaturg en geen decorbouwer. Kortom: geen baas.

Facts

Joop Admiraal speelt een arts, een moeder en een patiŽnt.

Filmuziek

Ruud Bos

Camera

Mat van Hensbergen, Albert Vanderwildt, Fred Brinkman, Ruud van Buuren, Anne Taverne

Geluid

Renť van den Berg

Kleur

Kleur