Bal, De (1999)

Alternatieve titel: ball, The

Regie

Dany Deprez

Scenario

Dany Deprez, Jean Claude van Rijckeghem

Release

15-09-1999

Studio

Private View, Sigma Pictures

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Jeugdfilm. Het verlegen meisje Sophia verandert totaal als een zigeunerin haar een betoverde bal leent. Die kan niet alleen stuiteren, maar fluit ook als een vogel en kan voorwerpen laten vliegen. Sophia wordt door de bal steeds populairder. Als haar klasgenootje Romeo verliefd op haar wordt, wordt de bal jaloers en blijkt deze ook een boosaardige kant te hebben. Ondertussen dreigen de burgemeester en zijn handlangers het park en de laatste speelplaats voor de kinderen van de stad op te doeken om kantoren te bouwen. Geholpen door de magische bal weten de kinderen dit uiteindelijk te verhinderen. DE BAL is een sprookje dat zich afspeelt in een Belgisch industriestadje.

Cast

Rijk de Gooijer (burgemeester Karlow), Hilde van Mieghem, Ernst Löw, Julien Schoenaerts, Martje Ceulemans (Sophia), Michaël Pas, Gert Portael, Luc Philips, Bregje Provo, Robert Borremans, Jonas De Ro

Ontstaan

Belgisch-Nederlands-Duitse co-produktie. De film kostte vijf miljoen gulden; Nederlandse bijdrage: 1-miljoen gulden. Na de bioscooppremière bewerkt tot AVRO televisie-serie in vijf delen. Openingsfilm van de jeugdfilmselectie op het filmfestival van Berlijn 1999.


Filmuziek

Vincent D'Hondt

Camera

Piotr Kukla

Montage

Ludo Troch, Neil Skeet, Jeroen Planting

Kostuums

Jany Temime

Art director

Wieger de Jong, Michel de Graaf