Straat is van ons, De (1999)

Alternatieve titel: street is ours, The

Regie

Peter Bosch

Scenario

Arnoud Kwant, Sheila Goeree

Release

25-06-1999

Studio

Julia von Graevenitz, Peter Bosch

Duur

85
Filminformatie

Verhaal

Cast

DE STRAAT IS VAN ONS toont een rauwe wereld waarin allochtone jongeren worstelen met aids, Marokkaanse meisjes, die -eenmaal ontmaagd- zich genoodzaakt zien hun heil in de prostitutie te zoeken, jongens die frustraties nauwelijks de baas kunnen en deze afreageren op de politieagenten op straat of op een toevallige 'kutneger' die voorbij komt. Het script werd geschreven aan de hand van authentieke verhalen die los kwamen boven een bord nasi, door de filmploeg in verschillende buurthuizen geserveerd. Van de honderd jongeren die zich meldden, kregen zeven jongeren een hoofdrol. Er is bijna een jaar aan de film gewerkt.

Ontstaan

Film gemaakt met Amsterdamse allochtone jongeren tussen 13 en 20 in de hoofdrol. Filmer Peter Bosch (1960) groeide zelf op straat op. Werken met amateurs had zijn charme volgens Peter Bosch, maar kende ook zijn beperkingen. Zoenen met een vreemde bijvoorbeeld stuitte op verzet.

De reacties op de film waren heftig. Welzijnswerkers in Slotervaart waar in de week voorafgaand aan de 25e juni 1999 een try out was, hielden Bosch voor dat hij de emancipatie van allochtonen tien jaar terug wierp. Peter Bosch reageerde daarop met 'Welzijnswerkers en beleidsmakers hebben geen enkele connectie met jongeren. Ze werken vanuit rationele, cognitieve uitgangspunten die weinig van doen hebben met wat jongeren beweegt en die ervoor zorgen dat hun beleid gebaseerd is op een slap aftreksel van de werkelijkheid'. De film ging in première in City-Amsterdam op vrijdag 25 juni 1999.

Camera

Maasja Ooms, Joost de Jager

Montage

Emile van de Griendt

Geluid

Arnoud van Laer